Met ongewoon scherpe woorden heeft Maria Van Kerkhove, een Amerikaanse epidemioloog bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Chinese medewerking in het onderzoek naar het coronavirus aan de kaak gesteld. In een commentaarstuk in het Amerikaans vaktijdschrift Science hekelt ze dat Chinese wetenschappers gegevens uit virologisch onderzoek in Wuhan drie jaar lang hebben achtergehouden.
"De gebrekkige openbaarmaking van gegevens is gewoon onvergeeflijk", aldus de epidemioloog, die sinds de eerste infecties in de Chinese stad Wuhan de wereld informeert over het coronavirus.
Pas midden maart dit jaar kreeg de organisatie kennis van genetische informatie uit de Chinese metropool Wuhan, nadat die informatie kortstondig toegankelijk was op een internationale databank. Volgens Van Kerkhove bieden die gegevens belangrijke aanwijzingen over de betekenis van een markt in Wuhan, voor de oorspronkelijke verspreiding van het virus. Wel zijn nog steeds bloedonderzoeken nodig van werknemers van de dierenmarkt of van de boerderijen waar de dieren van afkomstig waren.
De WHO-deskundige eiste dat relevante gegevens over de oorsprong van het virus snel beschikbaar worden gesteld. Hoe meer tijd verstrijkt, hoe moeilijker het onderzoek dat noodzakelijk is om toekomstige uitbraken te verhinderen. "De tijd dringt", waarschuwt ze.
Van Kerkhove benadrukte dat alle hypotheses over de oorsprong van het virus nog open blijven, zolang niet genoeg informatie voorhanden is. China stelde zo de resultaten van labotests nog niet beschikbaar. Ook heeft de WHO nog steeds geen toegang tot ruwe data over de eerste gevallen in China.
"De WHO blijft China en alle landen oproepen om alle gegevens over de herkomst van Sars-CoV-2 onmiddellijk uit te wisselen", schrijft Van Kerkhove nog. "De wereld moet stoppen met het beleid de schuld toe te wijzen." In plaats daarvan moeten alle diplomatieke en wetenschappelijke benaderingen gebruikt worden om samen te werken, om oplossingen te vinden en toekomstige pandemieën te vermijden, aldus de experte.