Derde zelfstandigen bouwde geen pensioen op (Zelfstandigenscan)

Een derde van de zelfstandigen tussen 45 en 64 jaar heeft onvoldoende spaarreserves opgebouwd voor een comfortabel pensioen. Dat blijkt uit de nieuwe Zelfstandigenscan van NN. 39 procent van deze zelfstandigen geeft in de studie aan te vrezen dat ze niet voldoende financiële middelen hebben voor de rest van hun leven. Zij kunnen, financieel gezien geen 100 jaar worden.
Gemiddeld krijgt de zelfstandige €1.156 bruto per maand wettelijk pensioen bij een volledige loopbaan als zelfstandige. Het is daarom ook belangrijk dat zelfstandigen zelf voldoende reserve opbouwen voor een comfortabel pensioen. Uit de nieuwe Zelfstandigenscan van NN blijkt echter dat niet alle zelfstandigen hier even goed op zijn voorbereid. Ongeveer een derde van de zelfstandigen heeft onvoldoende spaarreserves opgebouwd. Zij hebben minder dan 3 maanden spaarreserves en geen of een te beperkt aanvullend pensioen.
Colin Sanders, Longevity expert bij NN: “Eigenlijk vallen de Belgische zelfstandigen uit elkaar in drie categorieën. Enerzijds zijn er de goede spaarders die heel hun leven goed reserves opbouwen met verschillende spaar- en verzekeringsproducten, een aanvullend pensioen, vastgoed… Zo verzekeren ze zich van voldoende inkomstenbronnen voor hun oude dag. Aan de andere kant zijn er ook harde werkers die aan het einde van hun loopbaan met peanuts overblijven. Dit gaat jammer genoeg over ongeveer een op drie zelfstandigen die na een carrière van hard werken achterblijven zonder veel financiële reserves. Tot slot is er ook nog een tussengroep van ongeveer 30% die niet slecht, maar ook niet uitzonderlijk goed zijn voorbereid op hun pensioen.”
Enkele kerncijfers:

  • 28 procent van de zelfstandigen geeft aan minder dan 3 maanden spaarreserves te hebben opgebouwd.
  • 43 procent heeft geen aanvullend pensioen.
  • De helft van de zelfstandigen (55-64) die wél een aanvullend pensioen hebben, hebben een reserve van minder dan 34.000 euro opgebouwd.

Minder financieel en fysiek welzijn
Een slechtere financiële voorbereiding op het pensioen hangt ook samen met een lagere geluksscore en een slechter fysiek welzijn. De slecht voorbereide zelfstandigen geven hun geluksscore maar liefst 1,4 punt minder dan de goed voorbereide zelfstandigen (6,4 op 10 ten opzichte van 7,8 op tien).

De studie toont aan dat de goed voorbereiden niet alleen meer investeren in hun financiën, maar ook in hun gezondheid. De zelfstandigen die goed zijn voorbereid op hun pensioen sporten gemiddeld 3,3 dagen per week minstens 30 minuten en volgen daarmee ongeveer de algemene richtlijnen van 150 minuten sport per week. Bij de slecht voorbereiden is dat meer dan een volledige dag minder met een gemiddelde van 1,9. En hoewel de uren slaap ongeveer gelijklopen, rapporteren zelfstandigen met een slechte financiële voorbereiding een slaapkwaliteit van meer dan een volledig punt lager dan de goed voorbereiden.

De zelfstandigen die goed voorbereid zijn op hun pensioen, kunnen terugvallen op verschillende inkomensbronnen voor hun pensioen. Vastgoed blijkt daarbij een cruciale bouwsteen van het vermogen van de zelfstandigen. Bij de slecht voorbereiden zakt dit cijfer naar 85%. Bovendien heeft 73% van de zelfstandigen met een goede voorbereiding minstens één ander onroerend goed. Bijna de helft van hen kan daardoor ook rekenen op huurinkomsten tijdens hun pensioen.
Naast vastgoed, blijkt het opnemen van spaargeld en beleggingen (ontsparen) voor veel zelfstandigen de voornaamste verwachte inkomstenbron. Bijna drie op vier zelfstandigen met goede voorbereiding verwacht te kunnen ontsparen (73%) of rente en dividenden (72%).
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.