Meta breidt tieneraccounts uit naar Facebook en Messenger

De Amerikaanse socialemediagigant Meta gaat de betere bescherming voor tieners uitrollen naar Facebook en Messenger. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

Het gaat om accounts voor gebruikers tussen de 13 en 17 jaar oud die gepaard gaan met een aantal beveiligingsmaatregelen. Zo worden ongepaste content en ongewenste contacten in de ban gedaan. Daarnaast gaan de accounts op slaapstand tijdens de nacht en krijgen gebruikers een boodschap om de app te verlaten nadat ze er een uur op hebben gespendeerd. Tot slot kunnen de gebruikers ook enkel gecontacteerd worden door personen die ze volgen of waarmee ze al een connectie hebben.

Eerder werden deze tieneraccounts al uitgerold op Instagram, waar ze nog verder worden aangescherpt. Voortaan zullen jongeren onder de zestien niet langer 'Live' kunnen gaan zonder uitdrukkelijke toestemming van hun ouders. Die toestemming is ook nodig om de functionaliteit die verdachte foto's blurt, uit te zetten. Sinds de uitrol in september 2024 beschikken volgens het bedrijf 54 miljoen gebruikers over zo'n tieneraccount.

De nieuwe tieneraccounts op Facebook en Messenger worden in een eerste fase uitgerold in de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Daarna worden ze ook beschikbaar in andere landen.

Sociale media krijgen de laatste tijd af te rekenen met ophef omtrent de mogelijk schadelijke effecten voor de mentale gezondheid van tieners. Zo werd sociale media in Australië verboden voor iedereen onder de zestien jaar. Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez pleit ook voor een verbod op sociale media voor kinderen.

Gynaecologen en huisartsen maakten de jongste tijd hun beklag over de impact van social media op de leefwereld en de gezondheid van jongeren. Vooral TikTok ligt in dat verband onder vuur, maar ook andere social media kunnen beter. Het kost artsen bovendien heel wat tijd en energie om die foutieve informatie te ontkrachten. 

> Foute info op sociale media noopt nu ook huisartsen tot actie

> Impact sociale media op gynaecologie fel onderschat

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.