VAN zet in op digitalisering en AI om de rol van apothekers te optimaliseren

Het Vlaams Apothekersnetwerk (VAN) organiseerde in februari twee uitgebreide rondetafelgesprekken over de thema’s eHealth en diabetes, met als doel de rol van de apotheker in de zorg te versterken en de sector klaar te stomen voor toekomstige uitdagingen. "Dit actieplan voor digitalisering streeft vooral naar nog efficiënter werken, een noodzaak vanwege de sterk toenemende zorgbelasting die ons wacht als gevolg van de gekende uitdagingen zoals toenemende zorgvraag, vergrijzing, en beperkte middelen," verklaart het VAN in een persbericht.

Tijdens de rondetafel over eHealth op 18 februari werd besproken hoe deze technologieën de apotheker kunnen ondersteunen bij de toenemende zorgvraag. "Zet digitale tools in waar mogelijk en menselijke zorg waar nodig," werd benadrukt als een principe om digitalisering effectief te integreren in de dagelijkse praktijk.

Claudia Rijcken van Pharmi stelde dat: "AI de apotheker niet zal vervangen, maar wie AI niet inzet, zal zijn beroep niet optimaal kunnen uitoefenen". Ze benadrukte het belang van adequate opleiding en naleving van ethische richtlijnen voor een succesvolle implementatie van AI.

Thomas Van Langendonck van Vitalink presenteerde de toekomstige ontwikkelingen van digitale systemen en het belang van efficiënte en gebruiksvriendelijke tools. Hij wees op het belang van de invoering van FHIR-normen en de implementatie van VIDIS voor effectievere samenwerking.

Inzichten in de integratie van gezondheidsgegevens en proactief beheer
Apotheker Dirk Broeckx en professor Jan De Maeseneer bespraken het Belgian Integrated Health Record (BIHR) en het Virtual Integrated Drug Information System (VIDIS), die gericht zijn op het bieden van een geïntegreerd en virtueel dashboard met alle relevante patiëntgegevens. "De meest relevante informatie, afhankelijk van de zorgcontext, wordt automatisch gefilterd in het dashboard," legde Broeckx uit, en hij voegde toe dat "men meer en meer denkt in zorgepisodes in plaats van zorgsets".

Apotheker Manon Buyl en dr. Marie Van de Putte spraken over het proactief beheren van de volksgezondheid, dat risicogroepen identificeert en benadert door gezondheidsgegevens op buurtniveau te analyseren.

Oproep tot grotere standaardisatie en beveiliging van gegevens
Professor Hans De Loof besprak het potentieel van AI voor het verbeteren van klinische beslissingen in de apotheek en riep op tot meer overheidsbetrokkenheid om de veiligheid van digitale zorgsystemen te garanderen.

Ten slotte heeft het VAN een actieplan opgesteld om de efficiëntie van apothekers te verbeteren, inclusief het inventariseren van tijdrovende processen, het evalueren van het gebruik van bestaande tools, en de ontwikkeling van meldingssystemen zoals pop-ups om apothekers te helpen prioriteiten te beheren zonder hen te overbelasten.

"Dit actieplan is een cruciale stap naar een toekomst waarin digitale en menselijke zorg elkaar perfect aanvullen, met als doel de zorgverlening te verbeteren en de efficiëntie te verhogen," besluit het VAN in zijn persbericht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.