Een enquête in opdracht van Multipharma, uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX, brengt de verwachtingen van Belgen tegenover hun apotheker in kaart. De resultaten, bekendgemaakt in een persbericht, tonen het vertrouwen van patiënten, de noodzaak van toegankelijke gezondheidszorg en de groeiende rol van apothekers op het vlak van preventie en vaccinatie.
Bijna drie op de vier Belgen (74 %) hebben groot vertrouwen in de gezondheidsadviezen van hun apotheker. Meer dan de helft bezoekt minstens één keer per maand een apotheek, niet alleen voor de aankoop van medicijnen, maar ook om persoonlijk advies in te winnen.
Belang van toegankelijke gezondheidszorg
De enquête toont aan dat meer dan één op de tien Belgen soms medicatie overslaat om financiële redenen. Vooral jongeren (12,8 %) en Franstaligen (17,6 %) zijn hier vaker het slachtoffer van, vergeleken met Nederlandstaligen (6,3 %).
Apothekers en preventie van diabetes
Volgens de Diabetes Liga lijdt één op de tien Belgen aan diabetes, en loopt een kwart van de 45-plussers een verhoogd risico op diabetes type 2. Toch weet een derde van de patiënten niet dat ze aan de ziekte lijden. In november, de maand van diabetesbewustzijn, hebben 23.059 Belgen hun risico geëvalueerd via de FINDRISC-test op de website van Multipharma.
Daarnaast wil 67% van de respondenten dat apothekers een grotere rol spelen in preventie, bijvoorbeeld door bloedtests uit te voeren. Vooral de groep van 35- tot 54-jarigen is voorstander (70%) en zou van deze diensten gebruik maken (65%).
Vaccinatie door de apotheker wordt gewaardeerd
Vaccinaties tegen griep en covid-19 door apothekers worden door 80% van de Belgen als een meerwaarde beschouwd, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar. In 2024 voerden de apotheken van Multipharma alleen al meer dan 81.000 vaccinaties uit. Twee derde van de respondenten wil dat apothekers ook andere vaccinaties, zoals tegen tetanus of pneumokokken, mogen toedienen.
Jongeren rapporteren minder vaak vervallen medicijnen
Minder dan de helft van de Belgen bracht in 2024 vervallen medicijnen terug naar de apotheek, een noodzakelijke stap om milieuschade te voorkomen. Jongeren blijken hierin achter te blijven (46%), terwijl 73% van de 55-plussers aangeeft deze producten altijd of meestal in te leveren.
Multipharma verzamelde dankzij het "Recupills Challenge"-initiatief in 2024 maar liefst 55 ton vervallen medicijnen. “Als coöperatie hebben wij de verantwoordelijkheid om gezondheidszorg toegankelijker te maken en tegelijk bewustwording te creëren rond milieuvraagstukken,” aldus CEO Geert Reyniers.