Het terrein rond het provinciaal instituut voor veiligheidsopleidingen in Ranst (Campus Vesta) zat vroeger vol met PFAS - te wijten aan het blusschuim dat er lang werd gebruikt. Het project met hennepplanten dat de site moest saneren, lijkt aan te slaan. "Op drie maanden tijd is de aanwezigheid van PFAS met 67 procent gedaald", meldt de provincie Antwerpen.
Vooral het additief Hempurizer+, blijkt de opname van PFAS door de planten te helpen. Over dat geheimzinnige additief kan Erik De Bruyn, projectmanager bij C-biotech, weinig kwijt. "Het is een biogebaseerd product dat zowel de groei van de plant als de opname van PFAS en PFOS stimuleert", zegt hij. "Het is exclusief ontwikkeld door de firma Bertels uit Nederland samen met C-biotech."
Door in te zetten op zogeheten fytoremediatie, wou men de grond in Ranst opnieuw proper maken. Bij fytoremediatie worden planten ingezet om bodems te reinigen van gevaarlijke stoffen. Zo kan industriële hennep PFAS opslaan in de bladeren, en neemt het ook aanzienlijke hoeveelheden CO2 op. Na de oogst worden de bladeren met PFAS afgevoerd en herwerkt tot een nieuwe grondstof.
Saneringsprojecten met industriële hennep zijn op zich niet nieuw. Maar wat het project op Campus Vesta wel uniek zou maken, is dat voor het eerst werd geëxperimenteerd met het toevoegen van verschillende bodemadditieven. Het doel van die toegevoegde stoffen is het versnellen van de opname van PFAS.
Wilgen
"En dat is goed gelukt", zegt De Bruyn van C-biotech, een onderdeel van de Cordeel Group. "Naast hennep zetten we ook wilgen in. De bomen trekken de vuiligheid letterlijk uit de grond. Een wilg kan 200 liter per dag naar boven pompen. Maar wat we hier eigenlijk echt willen doen, is de sprong maken van wetenschap naar technologie. We weten dat de technieken werken, een kant en klaar recept voor de samenleving is er echter nog niet."
Op het meest vervuilde perceel in Ranst is de PFAS-concentratie van 25 à 30 microgram naar 4,5 tot 6 microgram gegaan. "De hennep sloeg zo goed aan dat twee derde van het vervuilde terrein nu zo goed als gesaneerd is", besluit De Bruyn. "Positief ook is dat de PFAS niet terechtkomt in het grondwater."