Het aantal griepgevallen in België is fors toegenomen in de tweede week van januari. Dat blijkt uit het wekelijkse rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. In de tweede week van het jaar hebben zo'n 77.000 Belgen hun huisarts bezocht met griepachtige klachten. Zes op tien huisartsen ervaart een (zeer) hoge werkdruk.
De incidentie van huisartsbezoeken voor griepachtige klachten steeg naar 654 raadplegingen per 100.000 inwoners. Daarmee naderen we de piek van de voorgaande jaren. Op een bevolking van ruim 11.7 miljoen Belgen gaat het omgerekend om ongeveer 77.000 huisartsbezoeken.
Het is druk in de consultatieruimte: bijna 60 procent van de huisartsen ervaart momenteel een hoge tot zeer hoge werkdruk door luchtweginfecties. Dit is een sterke stijging ten opzichte van de voorgaande week.
Het aantal positieve grieptesten in laboratoria blijft bovendien stijgen en ook hier lijkt de piek in zicht. Bovendien is ook in de woonzorgcentra een toename te zien, met 23 gevallen per 1.000 bewoners in de tweede week van januari. Van deze bewoners moest 2,3 per 1.000 worden opgenomen in het ziekenhuis.
Ook de ziekenhuisopnames voor ernstige acute luchtweginfecties stegen in de eerste week van januari naar 14,3 per 100.000 inwoners. Of omgerekend meer dan 1.600 Belgen. Uit analyse blijkt dat een groot deel van deze opnames te wijten is aan griep.
Andere luchtwegvirussen zoals het RSV-virus vertonen daarentegen een dalende trend, hoewel ook hier de cijfers hoog blijven. Het coronavirus circuleert momenteel op een opvallend laag niveau in ons land, met een positiviteitsratio van 2,7 procent van de afgenomen testen. Dat is een daling ten opzichte van de voorgaande week.
In ons land geld momenteel code oranje voor infectieziekten. Het kleurensysteem werd permanent in het leven geroepen na de coronapandemie. In code oranje worden mensen met symptomen aangeraden om een mondmasker te dragen op drukke plaatsen.