Een nieuw medicijn dat de overdracht van malariaparasieten door muggen blokkeert, is voor het eerst op mensen getest en het blijkt veilig te zijn en te werken. Dat meldt het Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc), een academisch ziekenhuis in Nijmegen.
Malaria is met meer dan 200 miljoen gevallen en meer dan 600.000 doden per jaar één van de belangrijkste infectieziekten van deze tijd. Met name jonge kinderen in Afrika, met een slechte toegang tot gezondheidszorg, lopen risico op malaria. De parasieten die deze ziekte veroorzaken, verspreiden zich alleen via muggen van de ene persoon naar de andere.
Het nieuwe medicijn, een antilichaam genaamd TB31F, is ontdekt en ontwikkeld door een team van wetenschappers in Nijmegen. Een enkele injectie van het middel zou overdracht van parasieten en daarmee nieuwe malariagevallen gedurende een heel malariaseizoen kunnen voorkomen. "Toediening bij gezonde vrijwilligers blijkt veilig en het medicijn in hun bloed zorgt dat malariaparasieten zich niet meer kunnen voortplanten in hun tussengastheer de mug", zo stelt het medisch centrum op zijn website.
"Het bijzondere is dat dit antilichaam eigenlijk buiten het menselijk lichaam werkt", licht arts-microbioloog Matthew McCall van het Radboudumc toe. "Na injectie in een mens blijft het antilichaam nog enkele maanden in het bloed, maar daar doet het eigenlijk niks, ook niet als iemand malaria heeft. Pas als een mug steekt en bloed opzuigt met daarin zowel malariaparasieten als het antilichaam, zorgt het antilichaam dat de parasiet zich niet kan vermenigvuldigen in de mug. Zo kan de parasiet zich niet verder verspreiden en geen nieuwe ziektegevallen veroorzaken."