Het 21e Valentijn vaccinatiesymposium van volgende week 10 februari staat in het teken van vertrouwen en vaccinatie. Inschrijven kan nog net. U wordt er verwelkomd door prof. dr. Guy Hubens, decaan geneeskunde en gezondheidswetenschappen (GGW) en prof. dr. Pierre Van Damme, Centrum voor Evaluatie van Vaccinaties (CEV). Vertrouwen en/in vaccinatie: een thema dat een kolfje is naar de hand van professor Van Damme.
"We zoomen in op communicatie rond vaccinatie twijfel, complotdenken bij en vertrouwen in vaccins en vaccinatie. Via concrete casussen laten we zien hoe je twijfelaars aanpakt", luidt de wervende tekst. Zijn er dan vandaag nog zoveel complotdenkers, nu de vaccins toch hun efficiëntie bewezen hebben?
Prof. Van Damme: "Toch blijven er zich nog opstoten manifesteren. Zeer recent nog met een druk bekeken video/film 'Died Suddenly' waar men allerlei modaliteiten en cijfers koppelt aan vaccinatie (1). Artsen moeten voortdurend argumenteren en de beweringen in de film ontzenuwen. Het bewijst dat dit soort fake news nog altijd mensen kan beïnvloeden. Daarom hechten we systematisch belang aan het informeren van onze vaccinatoren en hun opleiding. Dat om hen ten eerste duidelijk te maken waar ze dan wél gevalideerde informatie kunnen halen ten tweede hoe ze kunnen ingaan tegen mensen die zijn blootgesteld aan dergelijke waanzinnige verhalen."
Bestaat er ook nog een harde kern van artsen-sceptici?
"In Vlaanderen valt dat zeer goed mee. We hebben immers al een traditie van 20 jaar Valentijnsymposia. Daar krijgen artsen altijd de kans om te worden bijgeschoold enerzijds, en anderzijds om hun vragen te stellen. In bepaalde landen beginnen artsen toch nog te twijfelen of weten ze zelf niet hoe ze die informatie moeten gaan valideren die bij hun patiënten verspreid wordt."
Hebt u tips in petto om vaccinatietwijfelaars te overtuigen?
"De eerste tip is sowieso dat twijfelaars hun arts moeten raadplegen. Die is immers expert. Als we met onze auto naar de garage gaan, verlaten we ons ook op de garagehouder/mechanicien. Het is belangrijk dat we de arts terug wat op zijn voetstuk plaatsen qua expertise en vertrouwen."
"Verder is het heel normaal dat mensen vragen hebben. Twijfelen behoort tot de menselijke natuur. Dus moeten we met die twijfel akkoord gaan als vraagsteller, maar ook akkoord gaan als we dan een antwoord krijgen dat misschien niet meteen iets is wat we verwacht hadden."
"Als gezondheidswerker dienen we heel duidelijk te zijn en proberen goed te begrijpen wat er achter een vraag schuilgaat, wélke twijfel. Daar moeten we op inspelen en helder schetsen waar die informatie vandaan komt. Als men iets niet weet, moet men dat ook durven toegeven en tijd vragen om iets op te zoeken."
Hoe staat het inmiddels eigenlijk met het kindje van Prof. Van Damme, Vaccinopolis?
"We dienen momenteel de laatste dossiers in voor de goedkeuring van de BSL3 (Biosafetylevel 3)-erkenning: zowel laboratorium als contained unit. Volgende week kan dat rond zijn en kunnen we die ruimtes dus in gebruik nemen. Na de architurecturale afronding moet het gebouw immers nog goedgekeurd worden voor gebruik door het FAGG en de bioveiligheidsdiensten van Sciensano. Dat is al voor 50% het geval en nu gaan we dus nog naar die BSL3-activiteit. De overheid heeft vanaf de indiening van die dossiers nog 60 dagen om dat aspect na te gaan. Waarna we kunnen starten met BSL3. Alle BSL2-activiteiten (2) lopen al, dus alle ambulant trials worden hier al uitgevoerd sinds september vorig jaar.
(1) De film Died Suddenly wil aantonen dat coronavaccins dodelijk zijn. Daarvoor worden onder meer beelden getoond waarop mensen te zien zijn die plotseling neervallen. Maar dat is helemaal niet te wijten aan coronavaccins.
(2) De verschillen tussen BSL2- en BSL3-laboratoriumvoorzieningen liggen vooral in de uitvoering van fysieke of technische inperkingsmaatregelen.
Vaccinatiesymposium Praktisch
- Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk. Campus Drie Eiken - Aula Fernand Nédée (Gebouw Q)
- Kostprijs 25 euro *; 15 euro voor studenten van de Universiteit en Hogeschool Antwerpen*
*(Catering en broodjeslunch inbegrepen)
Schrijf je vóór 3 februari in