Oud plasmedicijn "kan miljoenen patiënten met hartfalen wereldwijd helpen" (ZOL)

Het team van cardioloog Wilfried Mullens van het Ziekenhuis Oost-Limburg heeft een verbeterde behandeling voor hartfalen ontwikkeld. Dat zegt het ZOL zaterdag. De behandeling bestaat uit de combinatie van de huidige medicatie met een oud plasmedicijn en kan volgens het ziekenhuis "miljoenen patiënten wereldwijd" helpen.

Hartfalen is een chronische aandoening waarbij het hart onvoldoende bloed pompt naar de weefsels en organen. Patiënten krijgen daardoor te maken met vochtopstapeling, wat gepaard kan gaan met extreme kortademigheid en gezwollen benen. Het gaat om een chronische ziekte die meer dan 200.000 Belgen treft en de kans op vroegtijdig overlijden gevoelig de hoogte in jaagt.

De klassieke behandeling bestaat uit het toedienen van lisdiuretica, een bepaald soort vochtafdrijvers, via een infuus. Maar erg effectief is die behandeling vaak niet. Tijdens een studie bij 519 patiënten in 27 Belgische ziekenhuizen onder leiding van professor Mullens en met steun van het federaal kenniscentrum voor gezondheidszorg KCE is aangetoond dat de combinatie van lisdiuretica met acetazolamide, een oud plasmedicijn dat vandaag enkel nog gebruikt wordt voor glaucoom en hoogteziekte, de effectiviteit van de behandeling gevoelig kan verbeteren.

Patiënten die de combinatie van die twee vochtafdrijvers kregen, hadden 46 procent meer kans om het overtollige vocht kwijt te zijn na drie dagen en konden volgens de onderzoekers veel vroeger dan anderen het ziekenhuis verlaten. Bovendien is acetazolamide veilig, makkelijk toe te dienen en erg goedkoop, omdat er geen patent meer op rust, klinkt het. 

De studie wordt vandaag/zaterdag voorgesteld op het jaarlijkse Europees Congres van Cardiologie in Barcelona, het grootste cardiologiecontres ter wereld, en verschijnt ook in het medische vaktijdschrift New England Journal of Medicine.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    27 augustus 2022

    Wat waren weer de nevenwerkingen van Diamox ?