Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft in het Poolse Rzeszow een bezoek gebracht aan de Medevac-hub, die een belangrijke rol speelt in het snel overbrengen van Oekraïense patiënten naar heel Europa. De Poolse ngo PCPM, die mee instaat voor de werking van de hub, heeft voor zijn werking financiële ondersteuning gekregen van de Vlaamse regering. "Het Vlaamse geld kwam op een cruciaal moment", zo viel bij de organisatie te horen.
In het medisch centrum in Rzeszow worden Oekraïense patiënten en gewonden tijdelijk opgevangen. Mensen krijgen in de hub, die momenteel plaats biedt aan twintig patiënten, verpleegkundige zorg, screening op ziekten, vaccinatie en geestelijke gezondheidszorg. Daarna worden de patiënten en gewonden voor verdere behandeling overgevlogen naar een ziekenhuis in een ander Europees land. De hub voor medische evacuaties van Oekraïense patiënten is strategisch gelegen vlak bij de luchthaven van Rzeszow, in het zuidoosten van Polen en op een negentigtal kilometer van de Oekraïense grens.
De Vlaamse regering heeft snel na de Russische invasie in Oekraïne geld vrijgemaakt voor het Poolse Centrum voor Internationale Hulp (PCPM), een ngo die mee instaat voor de organisatie van de medische hub.
"Vlaanderen is misschien niet de grootste donor, maar was wel de meest flexibele", zegt Tomasz Lipert van PCPM. "Voor grote donoren duurt het vaak langer om te beslissen, maar het Vlaamse geld kwam op een cruciaal moment. Het geld was belangrijk om meteen 'gaten' te dichten in de eerste weken van de oorlog."
"Vlaanderen was de eerste om hen financieel te steunen. We hebben meteen beslist 200.000 euro te geven", zegt Jan Jambon tijdens zijn bezoek. "Vandaag hebben we kunnen merken hoe welkom dat toen was. Want ze moesten toen natuurlijk bliksemsnel alles organiseren."
De Medevac-hub in Rzeszow wordt gefinancierd door het EU Mechanisme voor Civiele Bescherming (EU Civil Protection Mechanism) en ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondersteunt de werking ervan.
Sinds het begin van de oorlog werden via het EU Mechanisme voor Civiele Bescherming al exact 1.788 Oekraïense mensen geëvacueerd naar andere Europese landen. Een veertigtal patiënten werd overgebracht naar België.