Maandag 12 september start in Brussel de herfstvaccinatiecampagne voor de tweede boosterprik. De 50-plussers komen eerst aan de beurt, vanaf 1 oktober kunnen alle 18-plussers die willen een nieuwe booster krijgen. De besmettingscijfers in Brussel zijn licht gestegen, maar dat lijkt te wijten aan de terugkeer uit vakantie en de heropening van de scholen.
De tweede boosterprik is niet verplicht, maar wel aangeraden voor sommige kwetsbare bevolkingsgroepen en dan met name de oudere bevolking of de personen met onderliggende aandoeningen. Vanaf 12 september kunnen alle 50-plussers die een uitnodiging kregen zich laten vaccineren op afspraak. Vanaf 1 oktober kunnen alle 18-plussers die het willen zonder afspraak een tweede boostervaccin laten zetten.
De vaccinaties vinden plaats in de vier vaccinatiecentra Sint-Pieters-Woluwe, Molenbeek, Vorst en Pacheco, via mobiele teams en in de lokale vaccinatiepunten bij de apothekers. In de laatste twee weken waren de apothekers goed voor de helft van de gezette vaccins in het Brussels gewest.
Het vaccin dat gebruikt zal worden voor de herfstbooster is de Pfizer-variant die aangepast is aan Omicron BA.1. "Zo worden de mensen het best beschermd tegen de varianten die nu de ronde doen", zegt France Dammel, woordvoerster van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.
De besmettingscijfers in Brussel zijn licht gestegen tot 896 gevallen tussen 29 augustus en 4 september. Het wekelijks aantal tests is gestegen van 6.400 naar 7.400. De positiviteitsgraad is gedaald naar 13,2 procent en ligt onder het nationaal gemiddelde. Het aantal gehospitaliseerde patiënten steeg wel van 109 naar 137. "We verwachten een piek van het aantal besmettingen midden oktober", aldus Dammel.