Sinds de zomer zijn in Duitsland 170 gevallen van difterie vastgesteld bij migranten. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Robert Koch Institute (RKI). Er zijn echter geen overlijdens gemeld in Duitsland.
Het valt op dat de ziekte voornamelijk wordt vastgesteld bij mensen uit Syrië en Afghanistan. Bij de algemene bevolking zijn er nog geen gevallen geregistreerd, meldt RKI.
Tussen januari en november 2022 zijn er in tien Europese landen 360 gevallen vastgesteld. Dat blijkt uit data die zijn vrijgegeven naar aanleiding van een Europees congres rond besmettelijke ziektes in Kopenhagen. Dat start zaterdag en onderzoeksteams van verschillende landen zullen hun bevindingen daar voorstellen.
Experts denken dat de patiënten niet besmet zijn in hun thuisland of in Duitsland, maar wel ergens op de Balkanroute. De precieze bron van de uitbraak is nog niet bekend. Migranten zijn vaak niet gevaccineerd tegen de ziekte.
Er zijn twee vormen van difterie: ademhalingsdifterie en huid- of wonddifterie. Die laatste vorm kan worden overgedragen door contact met besmette personen of uitscheidingen. De ziekte leidt tot zweren op de huid en slijmvliezen en kan dodelijk zijn.
Difterie was vroeger een belangrijke doodsoorzak bij kinderen. Dankzij de algemene vaccinatie die in 1959 werd ingevoerd in België, is difterie bijna verdwenen uit ons land, stelt Sciensano. De bacterie komt echter nog altijd voor en vaccinatie is de enige manier om de ziekte te voorkomen.