Medista, het Belgische farmaceutische bedrijf dat al sinds april 2020 de strategische voorraad geneesmiddelen, COVID-testen en -vaccins opslaat en verdeelt, heeft bot gevangen bij de Raad van State. Eerder op 29 juni had Medista een schorsingsberoep ingediend tegen de Belgische Staat wegens "onfrisse praktijken" bij de toekenning van de overheidsopdracht voor de coronalogistiek aan een concurrent.
Het in Zaventem gevestigde Medista vroeg de opschorting van het besluit om het beheer van de strategische voorraad geneesmiddelen, tests en vaccins voor de periode 2022-2025 toe te kennen aan de multinational Movianto, die ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk de coronavaccins verdeelt, en aan Raes Logistics. Eén overeenkomst met Medista liep nog tot 2025 maar de overheid respecteert de wettelijke opzegtermijn van één jaar niet, want die loopt nog tot maart 2023.
Volgens Medista was er bij de toekenning op verschillende vlakken sprake van "onregelmatigheden". Zo zou het bedrijf dat de opdracht wel in de wacht sleepte bijvoorbeeld niet beschikken over ultralage temperatuur-
Maar de Raad van State oordeelt nu dat er "op het eerste gezicht" geen sprake is van onregelmatigheden bij de toekenning van de nieuwe overheidsopdracht. In haar uitspraak verwerpt de Raad van State ook Medista's verwijt dat de FOD Volksgezondheid vergaderingen met inschrijvers organiseerde zonder het bedrijf hierbij te betrekken. Zo'n vergaderingen zouden niet hebben plaatsgevonden, aldus de Raad van State.
Medista beraadt zich nu met haar advocaten over mogelijke volgende stappen. Naar eigen zeggen ligt het farmaceutische bedrijf al maanden overhoop met de regering. Dit zou slechts "één onderdeel van een veel grotere puzzel" zijn, aldus Medista.