Een arts uit München zou 539 keer tegen betaling cannabis hebben voorgeschreven - en dat zonder aanwijsbare medische reden. Het Duitse Federale Hooggerechtshof verwierp onlangs het beroep dat hij had ingesteld na een veroordeling tot een gevangenisstraf van meerdere jaren.
Waar gaat het om? Een arts in Munchen moet drieënhalf jaar de gevangenis in omdat hij 539 keer zonder medische reden cannabis voorschreef. Eerder al was de arts tot een gevangensstraf veroordeeld door de Munchense rechtbank en dat vonnis werd nu bekrachtigd door het Duitse Federale Hooggerechtshof (Bundesgerichtshof). Het proces kreeg bekendheid als dat van de "cannabisdokter".
Volgens een wijziging van de drugswet die in maart 2017 van kracht werd in Duitsland, kunnen artsen hun patiënten cannabis voorschrijven als het gebruik ervan (medisch) gerechtvaardigd is en het doel van de behandeling niet op een andere manier kan worden bereikt. Of cannabis voorschrijven noodzakelijk is om het therapeutische doel te bereiken, moet de arts op basis van eigen onderzoek bepalen.
Voorschrift voor geld
In de onderhavige zaak had de verdachte, Rolf M., tussen 1 maart 2017 en 4 oktober 2018 in 539 gevallen marihuana aan patiënten voorgeschreven. Daar was geen medische reden voor en de arts had de vermeende patiënten ook niet zelf onderzocht.
De inmiddels 69-jarige arts liet het voorschrift contant betalen. Voor de eerste cannabisvoorschriften kreeg hij 120 euro en vanaf 2018 eiste hij 150 euro. In totaal zou hij zo 47.740 euro aan inkomsten hebben gegenereerd.
Rechtbank Munchen niet mals
De Munchense rechtbank oordeelde dat de arts zijn plichten als arts grof had geschonden. Ze veroordeelde hem in februari 2022 tot drieënhalf jaar gevangenisstraf voor het commercieel voorschrijven van verdovende middelen (en voor het bezit van een pistool zonder wapenvergunning).
Het ongecontroleerd voorschrijven van cannabis zou namelijk "volgens de grondwet aanzienlijke gezondheidsrisico's veroorzaken voor wie de voorschriften kreeg." En verder: "De arts had zich met het voorschrijven van de drug van een "permanente bron van inkomsten" willen voorzien."
Ten gunste van de dokter gold zijn blanco strafblad, het feit dat hij bekend had en dat hij tijdens het proces vrijwillig afstand deed van zijn vergunning om de geneeskunde uit te oefenen.
Het Hooggerechtshof verwierp nu dus het beroep tegen het vonnis van de Munchense rechtbank. Het beoordeelde dat als "ongegrond". Het vonnis is dus juridisch bindend.
Medicinale cannabis is in België enkel beschikbaar via de apotheker en op voorschrift. Zie hiervoor ook de site van het FAGG.