Belgische nefrologen lanceren bewustmakingscampagne over nierziekten

De Nederlandstalige Belgische Vereniging voor Nefrologie (NBVN) en de Groupement des Néphrologues Francophones de Belgique (GNFB)   lanceren van 9 tot 15 maart een bewustmakingscampagne over nierziekten, maakten ze in een verklaring bekend ter gelegenheid van Wereldnierendag.

Voor de lancering van de campagne namen artsen een symbolisch "urinestaal" van het Manneken-Pis in Brussel om de bevolking aan te moedigen hetzelfde te doen. Specialisten sporen de Belgen dan ook aan om bij hun volgende bezoek aan hun huisarts een urinetest te vragen, waarmee chronische nierproblemen vroegtijdig kunnen worden opgespoord.

"Geschat wordt dat één miljoen Belgen tekenen van nierproblemen vertonen en dat 9 op de 10 zich daar niet van bewust zijn", leggen de nefrologen uit, die ook betreuren dat het belang van de nieren wordt verwaarloosd. Dat ten koste van andere organen zoals het hart en de longen. "Wanneer de nieren niet meer goed functioneren, leidt dit ook tot problemen in andere organen zoals het hart en de bloedvaten", aldus de specialisten. Ze leggen verder uit dat minder dan vijf procent van de patiënten zich ervan bewust is dat ze aan de cruciale vroege stadia van de ziekte lijden, omdat de lichamelijke symptomen meestal pas in een zeer vergevorderd stadium verschijnen.

Er zijn twee belangrijke oorzaken van de chronische ziekte: diabetes type 2 en chronische hoge bloeddruk, die samen goed zijn voor 60% van de gevallen. Leeftijd is ook een belangrijke factor in de ontwikkeling van deze ziekte. Nefrologen voorspellen ook een toename van deze ziekte in de toekomst, met name door de vergrijzing van de bevolking.

De behandeling van chronische nierziekten is de derde duurste zorg, na de zorg voor zeldzame ziekten en ernstige psychische aandoeningen, met een kostprijs van 70.000 euro per patiënt, leggen de nefrologen uit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.