Het Universitair Ziekenhuis in Gent en het biotechbedrijf Ziphius Vaccines in Merelbeke slaan de handen in elkaar voor de productie van profylactische self-amplifying RNA-vaccins (saRNA-vaccins). Ziphius Vaccines zal op beperkte schaal nieuwe vaccins voor klinische studies produceren in de steriele, gecontroleerde GMP-unit van het UZ Gent. Dat melden het UZ Gent en Ziphius Vaccines vrijdag.
Het zelfreplicerend RNA-platform of saRNA-platform dat Ziphius Vaccines ontwikkelde, laat het RNA zichzelf vermenigvuldigen voor het afgebroken wordt. Zo kunnen dezelfde effecten gecreëerd worden als bij traditionele mRNA-vaccins, maar dan met een lagere dosis. Dat verlaagt de kans op negatieve bijwerkingen, klinkt het bij het biotechbedrijf.
In mei werd onderzoek naar een kandidaat-coronavaccin van Ziphius Vaccines en Universiteit Gent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Therapy. Dierproeven op laboschaal hadden hoopgevende resultaten opgeleverd. Om over te kunnen gaan tot de volgende stap in het onderzoek en het kandidaat-vaccin te kunnen testen bij mensen, moet het saRNA-vaccin in een zeer steriele, streng gecontroleerde omgeving geproduceerd worden.
En daar komt het UZ Gent in beeld: het ziekenhuis beschikt over een zogenaamde Good Manufacturing Practice Unit (GMP-unit), waar Ziphius Vaccines op beperkte schaal zijn kandidaat-vaccin kan produceren. "Het is de eerste keer in Europa dat een universitair ziekenhuis dergelijke vaccins produceert voor een industriële partner in een GMP-unit", zeggen het ziekenhuis en het biotechbedrijf. "De samenwerking laat toe om nieuwe ontdekkingen versneld om te zetten naar klinisch bruikbare geneesmiddelen."