Het standaard vaccinatieschema met twee dosissen in responscampagnes tegen cholera-uitbraken, wordt door het lage aantal choleravaccins tijdelijk opgeschort ten voordele van een benadering met een enkele dosis. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen.
De beslissing om de strategie aan te passen werd genomen door de International Coordinating Group, het orgaan dat de noodvoorraden van vaccins beheert waarvan onder meer AZG deel uitmaakt. De strategie van één dosis is effectief gebleken om te reageren op uitbraken, maar het bewijs over de exacte duur van de bescherming is beperkt en de bescherming bij kinderen lijkt veel lager, benadrukt de ngo. Bij een regime van twee dosissen houdt de immuniteit tegen infectie drie jaar aan.
Toch is het beter om één dosis toe te dienen dan geen dosis. "Hoewel de tijdelijke onderbreking van de twee-doses-strategie zal leiden tot een vermindering en verkorting van de immuniteit, zal deze beslissing het mogelijk maken meer mensen te vaccineren en hen op korte termijn bescherming te bieden, mocht de wereldwijde cholerasituatie blijven verslechteren", klinkt het.
Dit is echter een kortetermijnoplossing. Om het probleem op de langere termijn te verlichten, zijn dringende maatregelen nodig om de wereldwijde vaccinproductie te verhogen, klinkt het. Van de 36 miljoen dosissen die in heel 2022 worden geproduceerd, werden al 24 miljoen stuks verscheept voor preventieve en reactieve campagnes en nog eens 8 miljoen dosissen werden goedgekeurd voor noodvaccinatie in vier landen.
Sinds januari hebben 29 landen choleragevallen gemeld. Onder andere Haïti, Malawi en Syrië kampen met grote uitbraken. Ter vergelijking: in de afgelopen 5 jaar meldden gemiddeld minder dan 20 landen uitbraken. "We zien vandaag een evolutie naar meer talrijke, meer wijdverspreide en ernstigere uitbraken als gevolg van overstromingen, droogtes, conflicten, bevolkingsverplaatsingen en andere factoren die de toegang tot schoon water beperken en het risico op cholera-uitbraken verhogen", aldus AZG.