Mensen die meer dan één keer covid hadden, lopen meer risico op een reeks zware gezondheidsproblemen dan mensen die slechts één keer ziek werden van het coronavirus, zo benadrukt de eerste grote studie over het onderwerp.
Herhaaldelijke besmettingen namen toe naarmate het virus muteerde, maar de effecten op lange termijn van herbesmettingen op de gezondheid waren tot nu toe onduidelijk. Een nieuwe studie die in Nature Medicine verscheen, onderzocht voor het eerst hoe een herbesmetting het risico op gezondheidsproblemen en op langdurige covid verhoogt.
De Amerikaanse onderzoekers analyseerden de anonieme medische dossiers van 5,8 miljoen mensen in een databank over gezondheidszorg van het Amerikaanse ministerie van Veteranenzaken. Ruim 443.000 mensen hadden tussen maart 2020 en april 2022 minstens één keer positief getest op covid. Onder hen hadden 41.000 mensen meer dan één keer covid. Ruim 93 procent van hen liep twee besmettingen op, 6 procent liep er drie op en bijna 1 procent vier. De overige 5,3 miljoen mensen werden nooit besmet met covid.
Toen de vorsers de gezondheidsresultaten van de verschillende groepen onderzochten, ontdekten ze dat mensen die meermaals besmet werden, een hoger risico op allerlei gezondheidsproblemen hadden, zei Ziyad Al-Aly, epidemioloog aan de Washington University in Saint Louis en hoofdauteur van de studie.
Hart- en longproblemen kwamen bijvoorbeeld ruim drie keer meer voor bij mensen die meer dan eens besmet werden. Een herbesmetting werkte volgens de studie ook hersenaandoeningen, nierziekten en diabetes in de hand.
De onderzoekers erkenden wel dat de studie vooral blanke, oudere mannen betrof.