"We staan vandaag voor een zeer grote uitdaging, onder meer in de gezondheidszorg, en dat vereist strategische keuzes." Dat zei minister van Innovatie Jo Brouns (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement over de verdeling van subsidies aan onderzoeksinstellingen.
Vorig jaar verdeelde de Vlaamse regering 120 miljoen euro relancemiddelen onder universiteiten en onderzoekscentra. Het geld kwam van Europa en was bedoeld voor de financiering van grote infrastructuurprojecten zoals de installatie van nieuwe labo's, apparatuur en testruimtes.
Volgens Het Laatste Nieuws was daarbij sprake van beïnvloeding door het kabinet van toenmalig minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V). Ze organiseerde geen open oproep zodat onderzoekers vrij konden meedingen, maar liet haar ambtenaren zelf speuren naar projecten via contacten aan de top van uniefs en onderzoekscentra. Die ambtenaren kregen volgens mails die de krant kon inkijken echter instructies van het kabinet om onder meer een project van Imec en VITO op de shortlist te zetten.
Jo Brouns verdedigde woensdag de werkwijze via dialoog met de kennisinstellingen, in plaats van een open oproep. "De goede samenwerking tussen de kennisinstellingen en onze administratie heeft ertoe geleid dat wij vandaag de beste kennisinstellingen ter wereld hebben", zei de minister. Volgens hem zijn de projecten uiteindelijk geselecteerd door de hele Vlaamse regering en is de werkwijze goedgekeurd door Europa en door het Rekenhof.
"Maar niemand kon daar weten dat het kabinet op deze manier is tussengekomen", wierp Jos D'Haese van PVDA tegen. "U heeft er zonet een probleem van de hele Vlaamse regering van gemaakt, want als dit deugdelijk bestuur is voor die regering, heeft ze een groot probleem."
"Ik vind dit niet normaal", zei Björn Rzoska van Groen. "De dossiers hebben niet de geijkte procedure gevolgd, maar werden door het kabinet in de procedure geduwd. Vindt u het normaal om op die manier miljoenen subsidies te verdelen, gewoon omdat de bewuste instellingen toegang hebben tot het kabinet?"
"De Vlaamse regering besliste op basis van het advies van het kabinet. Als dat kabinet bedrijven op de lijst heeft gezet, is dat politieke inmenging", zei Ilse Malfroot van Vlaams Belang.
Hannelore Goeman van Vooruit vroeg een onderzoek naar alle gevallen waar mogelijk sprake was van inmenging en naar het waarom van de keuze voor deze manier van werken. Ook Björn Rzoska van Groen en Maurits Vande Reyde van Open VLD vroegen om een audit.