Dat tot 828 miljoen mensen in 2021 getroffen werden door honger, is niet te wijten aan "een tekort aan voedsel", maar is het "gevolg van een gebroken voedselsysteem". Dat zegt Thierry Kesteloot, voedselexpert van Oxfam België na het verschijnen van het jaarlijkse rapport over de staat van voedselveiligheid en voeding in de wereld, opgesteld door vijf agentschappen van de Verenigde Naties.
De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), het kinderfonds Unicef, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties zetten hun schouders onder het rapport. Uit het rapport blijkt onder meer dat tussen 702 en 828 miljoen mensen in 2021 getroffen werden door honger. Sinds 2019, voor het uitbreken van de covid-19-pandemie, steeg dat aantal met 150 miljoen mensen.
Die "spiraal van honger" is het "gevolg van een gebroken voedselsysteem dat verder wordt ondermijnd door conflicten, de gevolgen van de covid-19-pandemie en klimaatverandering", stelt Kesteloot van Oxfam België. "Ons voedselsysteem heeft jarenlang ongelijkheid in stand gehouden, kleinschalige boeren verarmd en miljoenen kwetsbare mensen in de honger geduwd, terwijl het ook het klimaat heeft verwoest."
Volgens Oxfam België moet er "een nieuw, rechtvaardiger en duuzamer mondiaal voedselsysteem" ontwikkeld worden, "dat ten dienste staat van de planeet en van miljoenen mensen, in plaats van een handvol grote agro-industrieën". Verder moeten rijke donorlanden hun beloftes van financiering nakomen, klinkt het. Westerse regeringen moeten bovendien investeren in gediversifieerde, lokale en duurzame voedselproductie en kleine voedselproducenten ondersteunen, besluit Oxfam België.