Domus Medica maakt zich grote zorgen over de mogelijke beslissing om een einde willen maken aan de mogelijkheid om een dag ziekteverlof op te nemen zonder medisch attesten. Dat zou weer op tafel liggen bij de Arizona-onderhandelaars met als motivatie dat men zo het ziekteverzuim wil terugdringen. "Wij pleiten al langer voor een volledige afschaffing van het ziekteattest van korte duur om onder meer de administratieve druk op de huisartsen te verlichten."
Domus Medica uit scherpe kritiek op dit voorstel en roept de onderhandelaars op om te kijken naar het bredere plaatje rond ziekteverzuim. "Uit onderzoek van Securex blijkt dat het aantal afwezigheden van één dag weliswaar is toegenomen in de bedrijven waar de verplichting werd afgeschaft, maar dat het totale kortverzuim juist daalt. Deze bevindingen worden ondersteund door eerdere onderzoeken van Acerta en SD Worx."
Domus Medica pleit al langer voor het afschaffen van het ziekteattest van korte duur. Naast het feit dat het ziekteverzuim net daalt, zien wij nog vier belangrijke argumenten om het attest van korte duur af te schaffen:
- De huisarts is de medische vertrouwenspersoon van de patiënt en niet een controlearts.
- Minder onnodige attestering geeft minder administratieve rompslomp.
- Meer beschikbare tijd voor patiënten die onze zorgen kunnen gebruiken, waaronder patiënten met complexe of ernstige klachten, maar ook bezorgde patiënten met lichte klachten.
- Het arbeidsongeschiktheidsattest is niet afgestemd op de hedendaagse arbeidscultuur en helpt onvoldoende om ziekteverzuim te verminderen.
Daarnaast kan het afschaffen van het arbeidsongeschiktheidsattest van korte duur ook effectief een besparing opleveren van ongeveer 68 miljoen euro voor de gezondheidszorg. Langs werknemer- en werkgeverskant zou dit een besparing opleveren van ongeveer 100 miljoen euro.
Dr. Jeroen van den Brandt (voorzitter Domus Medica): “Tot een kwart van alle raadplegingen zijn er vandaag louter voor een attest. Deze patiënten hebben zelf geen medische zorgvraag en komen enkel langs voor een ziektebriefje omdat het moet van hun werkgever. Onderzoek toont aan dat deze maatregel niet leidt tot meer ziekteverzuim, en dit de huisarts meer tijd en ruimte biedt voor essentiële patiëntenzorg. Een herinvoering van het ziekteattest voor één dag is bijgevolg geen correcte maatregel en is bovendien een stap terug in onze strijd tegen administratieve overlast bij de huisartsen.”
Domus Medica betreurt dat de onderhandelende partijen zich laten beïnvloeden door de standpunten van de werkgeversorganisaties. "We willen de onderhandelaars, de werkgevers- en werknemersorganisaties graag uitnodigen om samen met ons aan tafel te gaan zitten en in dialoog te gaan met de huisartsen."