Nu al wordt 90% van de attesten door huisartsen elektronisch uitgeschreven en ook bij de specialisten is de trend volop ingezet. Kinesitherapeuten en tandartsen volgen dit najaar.
Het einde van het papieren doktersbriefje is in zicht, laat Ilse Weeghmans optekenen. Weeghmans, voormalig directeur en woordvoerder van het Vlaams Patiëntenplatform vzw en inmiddels al anderhalf jaar CEO van Solidaris Limburg, geeft daarover ook enkele cijfers in Het Belang van Limburg. Haar verhaal wordt ook bevestigd door haar collega bij de CM.
Een briefje binnenbrengen via de brievenbus van het ziekenfonds is dus niet meer nodig, al zullen die brievenbussen nog niet meteen verdwijnen. Denk aan attesten logopedie of aanvullende voordelen, zoals bij de aankoop van brillen en lenzen, die nog niet gedigitaliseerd zijn.
Bij de huisartsen noteert men voor die elektronische stromen een groei van 229% van 2018 tot 2022. Bij de tandartsen haalt die groei zelfs 270% in vier jaar tijd. Maar het kan nog sterker: de specialisten, die weliswaar later startten (in 2021), zetten een groeicijfer neer van 321% over het verloop van één jaar.
Haar collega Hannah Wellens (CM) bevestigt de cijfers. Zowel voor de zorgverlener als voor de patiënt zorgt het elektronische attest voor minder administratieve last, en een snellere betaling. Dat geldt trouwens ook voor de ziekenfondsen. Bij huisbezoeken wordt nog wel geregeld naar een papieren attest gegrepen.
Naast het e-Attest en e-Fact is er ook het Recip-e: het digitale geneesmiddelenvoorschrift is inmiddels ook goed ingeburgerd, en verder maakt het getuigschrift arbeidsongeschiktheid (E-gao) stilaan de overstap naar digitaal.
> Digitaal verwijsvoorschrift: efficiënter, maar ook gdpr-gevoelig