In Mol heeft oriënterend bodemonderzoek verhoogde PFAS-waarden bevestigd op drie sites: de voormalige brandweerkazerne in de Ambachtsstraat, het SCK-CEN aan Boeretang én het terrein van een voormalig droogkuisbedrijf in de Graaf De Broquevillestraat. In de omgeving gelden no-regretmaatregelen.
In april waren op het grondgebied van Mol vijf zones geïdentificeerd als risicogebied voor de aanwezigheid van PFAS-verontreiniging in bodem en/of grondwater. Op drie sites is intussen bij verkennend onderzoek bevestigd dat er te veel PFAS zit.
Aan Boeretang zijn de resultaten van de bodemstaalanalyses geruststellend waardoor de no-regretmaatregelen voor bodemgebruik niet toegepast moeten worden. Omwonenden in een straal van 500 meter worden er wel gevraagd om putwater niet te gebruiken als drinkwater of voor onder meer koffie, om te koken of voor het zwembad of de moestuin.
Rond de Ambachtsstraat en Graaf De Broquevillestraat gelden in een straal van 500 meter eveneens de maatregelen rond putwater. In een straal van 100 meter rond de sites gelden er bovendien bodemmaatregelen zoals beperkte consumptie van zelfgeteelde groenten en fruit en van eieren van eigen kippen, regelmatig de handen wassen en compost niet gebruiken als meststof in de tuin.
De Graaf De Broquevillestraat was aanvankelijk niet als risicogebied aangeduid, maar er blijkt nu alsnog een PFAS-probleem te zijn. "Daar zijn metingen gebeurd bij een bodemonderzoek dat daar sowieso gepland stond", zegt schepen van Milieu Frederik Loy (CD&V). "Het zal niet voor het eerst en niet voor het laatst zijn dat we zoiets zien in Vlaanderen. We weten nog niet alles over de PFAS-verspreiding." De omwonenden krijgen deze week een brief in de bus met informatie over de no-regretmaatregelen.
Een meer gedetailleerd beschrijvend bodemonderzoek zal moeten uitwijzen hoe de PFAS-vervuiling verder moet worden aangepakt.