In het tweede semester van 2020, in volle coronapandemie, is het antibioticagebruik in ons land met 47 procent gedaald. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de CM. Intussen zit het gebruik opnieuw in stijgende lijn. "Er is nog een lange weg te gaan", aldus CM-voorzitter Luc Van Gorp.
Tijdens de pandemie zorgde social distancing er niet alleen voor dat Covid-19, maar ook andere ziektes minder verspreid werden. Ook werden doktersbezoeken vaker uitgesteld, waardoor er minder antibiotica werden voorgeschreven. Maar intussen zit het gebruik opnieuw in de lift. "Doordat we met zijn allen te veel antibiotica nemen, raken bacteriën gewend aan antibiotica en worden ze soms zelfs immuun voor de effecten ervan. Het antibioticagebruik moet dus naar beneden", aldus CM.
In het verleden werden er al maatregelen genomen om het onverantwoord gebruik van antibiotica te doen dalen. Zo werd de terugbetaling aangepast, maar die beslissing had niet het gewenste effect. "We geloven wel in het sensibiliseren van patiënten en voorschrijvers over de effecten van overmatig antibioticagebruik op lange termijn. We moeten het foutieve gebruik een halt toeroepen", klinkt het bij Van Gorp.
Vooral bij tandartsen is er nog ruimte voor verbetering. Uit de studie blijkt dat twee van de tien antibiotica die het vaakst door tandartsen worden voorgeschreven, niet gepast zijn voor gebruik binnen tandheelkunde. Daarnaast schrijven artsen en tandartsen nog te vaak antibiotica voor die eigenlijk enkel mogen ingezet worden tegen bacteriën die al resistentie vertonen. CM pleit daarvoor ook voor een regelmatige bijscholing van artsen en tandartsen omtrent het gebruik van antibiotica.
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
30 juni 2022Ten tijde van de COVID ( Lockdown) gebeurde er veel ON LINE zodat er bij het weigeren van het voorschrijven van antibiotica niet kon afgedreigd worden met automutilatie , stok- en zweep- slagen of “ bevrijding” door VladiMIR en zijn Wagner”Gruppe “!