De Belgische coronacijfers blijven verder stijgen. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is tussen 25 juni en 1 juli gestegen tot gemiddeld 5.518 per dag. Dat is een toename met 44 procent in vergelijking met een week eerder, zo blijkt uit cijfers van Sciensano.
Het aantal overlijdens is in dezelfde periode zelfs met 67 procent toegenomen. Gemiddeld sterven in België 7,9 coronapatiënten per dag.
Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft toenemen, maar die stijging is minder fors. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 119,0 mensen per dag met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. In vergelijking met de week daarvoor gaat het om een toename met 17 procent.
In totaal liggen er nu 1.526 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (+18 procent). Het aantal patiënten op intensieve zorg is stabiel gebleven op 73.
Het reproductiegetal, dat staat voor de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, daalt wel (-6 pct), tot 1,11.
De stijgende cijfers zijn geen reden tot paniek, maar voorzichtigheid blijft wel geboden, zegt viroloog Steven Van Gucht. "De besmettingen gaan omhoog, de ziekenhuisopnames ook, maar het aantal overlijdens en patiënten op intensieve zorg blijft laag, zeker in vergelijking met vorige golven. Wel is het aanbevolen dat personen met een kwetsbare gezondheid extra voorzichtigheid aan de dag leggen, bijvoorbeeld door een mondmasker te dragen bij bijeenkomsten binnen of op het openbaar vervoer", zegt Van Gucht.
Viroloog Marc Van Ranst verwacht dat de cijfers nog enkele weken zullen stijgen, waarna ze hopelijk weer gaan dalen, zoals dat gebeurd is in Portugal. "Maar we moeten ons ervan bewust zijn dat het virus er nog is. Het veroorzaakt veel infecties en meestal vallen die mee. Aan de cijfers zien we wel dat relatief gezien veel ouderen in de kliniek belanden. De mortaliteit blijft niettemin redelijk beperkt. Toch kan elke infectie tot long covid lijden, we moeten daar dus niet te licht over gaan."
Van Ranst raadt aan voorzorgsmaatregelen in acht te blijven nemen, zoals vermijden om met veel volk binnen te verzamelen bij onvoldoende ventilatie. Hij duidt ook op het belang van zich te laten testen, desnoods via een sneltest, en in quarantaine te blijven bij een positief resultaat. Tot slot benadrukt hij het belang van vaccinatie.