Het is belangrijk dat de coronasituatie in China goed wordt opgevolgd, maar paniek is niet nodig. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) maandag in een reactie op de twee nieuwe maatregelen waarmee de federale regering de ontwikkeling van nieuwe coronavarianten wil monitoren.
Na de opstoot van het coronavirus in China hebben al enkele Europese landen, onder meer Spanje en Frankrijk, beslist om enkel nog Chinese toeristen toe te laten als ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen. In België hoeft dat vooralsnog niet, zo heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maandag bekendgemaakt. Dinsdag en woensdag staat daarover een nieuw Europees overleg gepland.
Om nieuwe coronavarianten te kunnen opsporen, gaat ons land afvalwater van vliegtuigen die uit China op de luchthaven van Zaventem landen testen. "Dat is niet eenvoudig, maar het kan zeker", zegt Van Ranst.
Artsen en apothekers kunnen daarnaast teststalen van mensen die de voorbije week in China zijn geweest en symptomen vertonen, naar het referentielaboratorium opsturen. Daar kan een sequencing van het genoom gebeuren. "Zo kunnen we snel mutaties vinden als die er zijn", zegt de viroloog. "Hoe ernstig de mutaties dan zijn, weten we daar niet uit. Daarom is het belangrijk om stalen te blijven nemen van passagiers, zodat we hen kunnen blijven opvolgen."
"Dit is niet het verhaal van 2020", zegt Van Ranst nog. "De varianten die nu in China rondwaren, zijn afkomstig van bij ons. Als bevolking zijn we goed bestand tegen verschillende versies binnen de omikronvariant door de hoge vaccinatiegraad en de verhoogde immuniteit. De extra aandacht voor de Chinese situatie is goed, maar paniek of zorgen maken is absoluut niet nodig."