Coronapandemie had zware impact op welzijn van Europese jongeren

De coronapandemie heeft een zware impact gehad op ieders leven, maar toch vooral op het mentale en lichamelijke welzijn van jongeren in Europa. Vooral de symptomen van depressie zijn sterk gestegen, blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De impact van de pandemie was volgens de OESO groot op het leven van iedereen, in Europa en in de rest van de wereld. Zo daalde in 2021 de levensverwachting in de Europese Unie met één jaar. Dat is de grootste daling in de meeste EU-landen sinds de Tweede Wereldoorlog. Eind oktober waren er in de 27 EU-landen meer dan 1,1 miljoen sterfgevallen door covid-19 gemeld en volgens de OESO is dat zelfs een onderschatting. Meer dan 90 procent van de overlijdens kwamen voor bij mensen ouder dan 60 jaar.

In het rapport benadrukt de OESO de zware impact van de pandemie op het mentale en lichamelijke welzijn van miljoenen Europese jongeren. Hun vormingsjaren werden volgens de onderzoekers gekenmerkt door onder meer ontwrichting in hun opleiding en bij hun sociale activiteiten. In diverse Europese landen, waaronder België, Frankrijk, Zweden en Noorwegen, is het aantal symptomen van depressie bij jongeren tijdens de pandemie verdubbeld.

Voorts stellen de onderzoekers vast dat veel kinderen en jongeren tijdens de pandemie minder tijd besteedden aan lichaamsbeweging en gingen hun voedingsgewoontes erop achteruit. De OESO heeft dan ook aanwijzingen van een toename aan overgewicht en obesitas bij kinderen en jongeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jozef GOBERT

    07 december 2022

    Keuze werd gemaakt om ouderen te redden, begrijpelijk. Als ouders zagen we dat "wandelen" als raad voor sportieve jongeren een flutadvies was. En we deden ons best om onze kinderen te helpen tegen alle online afleiding. De onze hebben dan ook nog eens goede kapitaalkrachtige ouders die hen kunnen beschermen tegen een angstige overheid. Maar ook zij hadden last! Hoe moet het dan niet geweest zijn voor de wat meer kwetsbaren die plots hun voetbal of andere hobby moesten opzijleggen. Hopelijk schaamt men zich diep en denken we allen de volgende keer toch wat meer na