COP27 - Unicef-studie: Afrikaanse jeugd denkt anders over krijgen van kinderen

Bijna de helft van de jonge Afrikanen gaat door de opwarming van de aarde anders denken over het krijgen van kinderen, zo blijkt uit een peiling van Unicef. De reden is de klimaatverandering en de fatale gevolgen ervan zoals meer droogte, overstromingen of noodweer.

"Vooral in Afrika zien jonge mensen welke uitwerking de klimaatschok heeft op henzelf en op hun dierbaren. Daardoor veranderen ze hun plannen voor de toekomst", zei Paloma Escudero, het hoofd van de delegatie van Unicef op de internationale klimaatconferentie in Sharm el Sheik. Wereldwijd gaven gemiddeld twee op de vijf ondervraagden te kennen dat ze twijfelen of ze in tijden van klimaatverandering kinderen willen krijgen en grootbrengen.

Afrika behoort tot de regio's van de wereld met de snelste bevolkingsgroei. De Tanzaniaanse presidente Samia Suluhu Hassan meldde vorige week nog een nieuw record: het voorbije decennium nam het aantal inwoners van het Oost-Afrikaanse land met tien miljoen toe. 

Vandaag leven volgens de Duitse stichting Weltbevölkerung ongeveer 1,4 miljard mensen in Afrika. Prognoses gaan ervan uit dat het aantal tegen het einde van de eeuw tot bijna 4,3 miljard stijgt, goed voor ongeveer 40 procent van de wereldbevolking. 

Unicef wijst erop dat de peiling bij 250.000 mensen wereldwijd niet representatief is. Toch komen de resultaten overeen met die van eerdere enquêtes, bijvoorbeeld van het medische vakblad The Lancet vorig jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.