CO-vergiftiging stijgt: "Sla nummer Antigifcentrum op in je telefoon" (Petra De Sutter)

Het Antigifcentrum luidt de alarmbel over CO-vergiftiging. Dit jaar maakte CO al 60 doden, en dat is dubbel zoveel als in de voorgaande jaren. "Door de uit de pan swingende verwarmingskosten zetten heel wat mensen hun ramen en deuren niet open", zegt Dominique Vandijck, professor en adjunct algemeen directeur van het Antigifcentrum. Ook vicepremier en arts Petra De Sutter maakt zich zorgen.

Dit jaar zijn volgens het Antigifcentrum in ons land al 60 mensen overleden aan de gevolgen van een CO-vergiftiging. Dat is dubbel zoveel als in 2019, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn. Toen vielen 29 doden. Het Antigifcentrum vreest dat het hogere aantal slachtoffers mee het gevolg is van de voor veel mensen fors gestegen verwarmingskosten.

"Door de uit de pan swingende verwarmingskosten zetten heel wat mensen hun ramen en deuren niet open", zegt Dominique Vandijck, professor en adjunct algemeen directeur van het Antigifcentrum.

"Ze gaan ook proberen kosten te drukken door hun verbruik te minderen, goedkopere brandstoffen te gebruiken, het noodzakelijke onderhoud over te slaan en slecht functionerende toestellen niet te vervangen of te opteren voor een -onveiliger -tweedehandsapparaat, hetgeen CO-blootstelling in de hand werkt."

Ook federaal minister van Telecommunicatie en vicepremier Petra De Sutter (Groen), zelf arts, is bezorgd over het stijgende aantal slachtoffers. Zij bracht afgelopen weekend een bezoek aan het Antigifcentrum. "Ik maak me zorgen, zeker nu ik vermoed dat de energiecrisis zich nog zal laten voelen", zegt ze op VRTNWS.
Meer mensen schaffen zich een petroleumkachel aan om te verwarmen, maar dat is niet zonder gevaar.
Tegelijk is minister De Sutter opgelucht omdat steeds meer mensen de weg kennen naar het Antigifcentrum. "Eind oktober rinkelde de telefoon al bijna 52.000 keer. Dat zijn minstens 1.000 meer oproepen vergeleken met dezelfde periode de voorbije jaren", zegt De Sutter. Die oproepen gaan niet alleen over koolstofmonoxide. Volgens het Antigifcentrum zijn geneesmiddelen het vaakst betrokken. "Maar ook huishoudproducten, planten, paddenstoelen… potentiële boosdoeners waarvoor wordt gebeld’, aldus professor Vandijck.
Volgens De Sutter heeft het Antigifcentrum een unieke positie binnen Europa. "Het is toegankelijk voor het grote publiek. In de landen rondom ons kunnen er bijvoorbeeld alleen artsen bellen. De medewerkers die de medische permanentie bemannen en bellers verder helpen zijn stuk voor stuk professionals, artsen en apothekers met een bijzondere expertise in toxicologie."

De Sutter raadt nog aan om het nummer van het Antigifcentrum op te slaan in je telefoon. "Het kan je leven redden."

Praktisch

Het Antigifcentrum is 24 uur op 24, 7 dagen op 7, gratis te bereiken op  070 245 245. Is dat nummer niet bereikbaar, dan is er het nummer 02 264 96 30 (normaal tarief) of uiteraard de huisarts. Bij levensbedreigende situaties bel je het noodnummer 112. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.