In het oosten van China hebben studenten betoogd tegen de lockdown in hun universiteit, zo blijkt uit beelden die op Chinese sociale media zijn opgedoken. In het Aziatische land versoepelen sinds de grote betogingen van eind november talrijke steden geleidelijk hun nul-strategie ten opzichte van COVID-19.
Beelden die door het Franse persbureau AFP zijn gelokaliseerd tonen aan de technologische universiteit van Nankin een menigte studenten die betogen om hun campus te mogen verlaten.
"Uw macht, die haalt u bij de studenten, niet bij uzelf", riep een betoger tegen een leidinggevende. "Stel u in dienst van de studenten."
Een derdejaarsstudent die anoniem wou blijven zei tegenover AFP dat de betoging op gang was gekomen nadat de hogeschool had bekendgemaakt dat de campus voor vijf dagen dicht ging omdat een positief geval van COVID-19 was ontdekt.
Vele Chinese universiteiten vertoeven in lockdown ten gevolge van het gezondheidsbeleid. Hun studenten moeten een verzoek indienen om buiten te gaan en bezoek is verboden.
In de video is te zien hoe studenten discussiëren met universiteitsfunctionarissen. "Als je ons raakt, wordt het hier een nieuwe Foxconn!", roept een jongere, verwijzend naar de gewelddadige demonstraties van arbeiders vorige maand in de Chinese fabriek van de Taiwanese gigant, die iPhones voor Apple maakt.
Wanneer het tijd lijkt te zijn voor een langzame en zeer geleidelijke versoepeling, blijft het dagelijkse leven van honderden miljoenen mensen door beperkingen getekend.
Volgens berekeningen van de Nomura Bank handhaafden 53 steden, die ongeveer een derde van de 1,4 miljard inwoners van China vertegenwoordigen, maandag nog steeds een of andere vorm van verbod op verplaatsingen.
Na de grote demonstraties eind november in een tiental steden tegen het zerocovidbeleid, hebben de autoriteiten de aanwezigheid van de politie en het toezicht op sociale netwerken opgevoerd.
Tijdens de manifestaties eind november eisten de demonstranten, meestal jongeren, de opheffing van de beperkingen die hun leven en hun projecten sinds 2020 hebben beïnvloed. Sindsdien hebben honderden of zelfs duizenden studenten gedemonstreerd op hun campussen, ook op prestigieuze universiteiten.
Parallel aan het repressieve luik hebben de autoriteiten inmiddels sommige beperkingen versoepeld. De stad Peking heeft dinsdag aangekondigd dat voor kantoorgebouwen en bedrijven, waaronder supermarkten, geen negatieve PCR-test meer vereist is. Meerdere andere grote steden, zoals Shanghai of Hangzhou, hebben ook hun testvereisten verlaagd.