Ons land neemt samen met nog negen andere landen deel aan een grootschalig Europees onderzoek naar apenpokken. Bedoeling is om door het volgen van patiënten, het registreren van hun symptomen en het bestuderen van hun reactie op de behandeling de ziekte beter te begrijpen.
De nieuwe studie bouwt voort op lopende onderzoeken in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Voorlopig is Zwitserland het eerste land waar patiënten voor deze studie worden gerekruteerd.
"Dankzij de internationale samenwerking dragen we bij tot een beter begrip en bijgevolg ook tot een aangepaste aanpak van de ziekte", die zich in snel tempo geografisch verspreidt, aldus professor Alexandra Calmy, hoofd van de HIV/AIDS-eenheid van het Zwitserse ziekenhuis HUG. Verwacht wordt dat minstens 500 patiënten in de studie zullen worden opgenomen, aldus nog professor Calmy.
Tot hiertoe hebben tien landen hun deelname aangekondigd. Naast België gaat het om Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal en Spanje.
Apenpokken is een relatief zeldzame ziekte en veroorzaakt meestal een pijnlijke uitslag. De aandoening, die zelden dodelijk is, werd aan het eind van de jaren 1950 ontdekt, met uitbraken in Centraal- en West-Afrika. Inmiddels heeft de ziekte zich nu ook verspreid naar Europa. In onze contreien zijn de meeste mensen die het virus hebben opgelopen, mannen die seks hebben met mannen.