In Antwerpen heeft een buurtcomité van de Lange Beeldekensstraat in de wijk 2060 een procedure tegen het districtsbestuur gewonnen over de heraanleg van hun straat. Volgens de bewoners ondernemen de heraanlegplannen nauwelijks iets tegen de problematiek van "street canyons". Mogelijk aanzienlijke mobiliteits- en gezondheidseffecten moeten eerst gecheckt worden.
Het buurtcomité trok naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen en die heeft de vergunning voor de heraanleg nu geschorst. "Niet alleen is hiermee de eerste omgevingsvergunningsprocedure van de baan, ook bevestigt de Raad voor Vergunningsbetwistingen formeel dat een project-MER-screeningsnota noodzakelijk is én dat het college van burgemeester en schepenen een onderzoek moet doen naar de mogelijke aanzienlijke milieueffecten, waaronder dus ook mobiliteits- en gezondheidseffecten", zegt bewoonster Gabrielle Van Zoeren.
Precedent?
De Lange Beeldekensstraat is een enkelrichtingstraat waar tot 800 auto's per uur zouden passeren. Het is een zogenaamde "street canyon": een smalle straat met hoge bebouwing waar uitlaatgassen zich opstapelen, zeker als er veel verkeer is. Volgens de bewoners kan het arrest ook voor andere street canyons in Antwerpen een goede zaak zijn.
Het district vroeg intussen wel al een nieuwe vergunning aan voor exact dezelfde plannen, stelt het buurtcomité. Net als bij de eerste plannen dienden bewoners tevergeefs honderden bezwaarschriften in bij de stad. Ze kondigen echter aan ook nu weer in beroep te zullen gaan.
Leefbaarheid verbeteren
Het districtsbestuur bevestigt de uitspraak, maar stelt dat de nieuwe vergunningsaanvraag ze eigenlijk "zonder voorwerp" maakt. "De Raad oordeelt dat er een MER-screening nodig was en die is er nu ook aan toegevoegd", zegt districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA). "Inhoudelijk is er geen oordeel geveld over de plannen. Het buurtcomité verwart twee zaken: de heraanleg van de straat en de bredere mobiliteitsingrepen, die een bevoegdheid zijn van de stad. Eigenlijk probeert men nu een noodzakelijke heraanleg, gezien de toestand van onder meer de riolering, tegen te houden om het stedelijke niveau tot een bepaalde beslissing te dwingen."
Volgens Cordy wordt er op het stedelijke niveau intussen bestudeerd wat de mobiliteitssituatie in de straat is en hoe die eventueel kan worden verbeterd. "Zelf hebben we als district binnen de heraanlegplannen, en dus binnen onze bevoegdheden, al stappen gezet om de leefbaarheid te verbeteren", stelt hij. "De situatie wordt beter voor fietsers en er komen extra bomen. Maar ik erken dat het nog steeds niet 'ideaal' zal zijn. De straat heeft nu eenmaal maar de breedte die ze heeft."