In 2017 moesten tien ziekenhuizen een vergoeding betalen als onderdeel van de referentiebedragen. Maggie De Block geeft de lijst vrij.
‘Outpatient parenteral antimicrobial therapy’ (OPAT) is gestart via diverse proefprojecten. Een stand van zaken via het ziekenhuis Jan Yperman Ieper.
De economische noden verbonden aan de financieringsmodaliteiten voor gezondheidszorg hebben een impact gehad op de verkorting van ziekenhuisverblijven. Dankzij de vooruitgang op het gebied van medische zorgen kunnen bepaalde patiënten bij sommige indicaties nu worden verzorgd buiten de muren van het ziekenhuis, maar met behoud van een sterke verankering in het ziekenhuis.
De ministerraad keurde het voorstel goed voor de administratiekosten voor het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg 2018.
Op het door de Brusselse koepelorganisatie Gibbis georganiseerde colloquium 'thuishospitalisatie en de verhouding met instellingen: een andere kijk', zijn tien Belgische en Franse alternatieve zorgprojecten voorgesteld. Daarin worden zorg thuis en in een instelling op innoverende wijze verenigd.
Het globale tekort van 500 miljoen in het budget 2019 is weggewerkt door een aantal technische ingrepen en er is zelfs sprake van een lichte onderbesteding bij de artsen. Maar een ruime marge voor nieuwe intiatieven volgend jaar is er zeker niet, aldus Reinier Hueting (ASGB/Kartel).
"Ziekenhuizen zullen transmuraal moeten gaan”. Dat – niet echt nieuwe - credo ligt ten grondslag aan wat de ministers Guy Vanhengel en Didier Gosuin presenteerden als “het eerste gezondheidsplan van het land van deze omvang.”
Volgens Eric Van der Hulst (Imec, AP19 projectcoördinator) wordt 2018 het jaar van de waarheid voor medische apps. "In 2017 werden 24 proefprojecten goedgekeurd, in 2018 stappen we hiermee 'in de reële wereld'. De teleconsultatie valt voorlopig buiten AP19.
FibriCheck is een van die veelbelovende apps die al het verst staat qua erkenning en ook flink op weg is om voor Riziv-terugbetaling in aanmerking te komen. Overigens gebeurt dat nu al bij het Partena-ziekenfonds.
Telerehab III, een studie in Jessa, het ZOL en het St.-Franciscus ziekenhuis Heusden-Zolder, toont voor het eerst aan dat telerevalidatie hartpatiënten langer uit het ziekenhuis houdt én kosten bespaart voor de gezondheidszorg, tot 500 euro per patiënt. Probleem: op dit moment is er nog geen terugbetaling voor telerevalidatie in de cardiologie.
Farma-Sfeer Nr. 302
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...