De FOD Volksgezondheid richt zich in een nieuwe sensibiliseringscampagne op de schadelijke impact van invasieve uitheemse soorten op onze natuur. Ze vraagt daarom reizigers om bewust om te gaan met "exotische souvenirs uit het buitenland".
Een invasieve uitheemse soort is een levend organisme dat grote ecologische schade kan veroorzaken voor onze biodiversiteit en de ecosystemen waarin we leven. Door de handel in exotische dieren, de landbouw of sportvisserij worden de dier- of plantensoorten vrijwillig buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied gebracht. Maar er zijn ook soorten die ongewild meegebracht worden, bijvoorbeeld via het transport van potplanten of bouwmateriaal. Ook de klimaatverandering kan de verspreiding van invasieve soorten bevorderen.
Invasieve uitheemse soorten vormen niet enkel een groot gevaar voor de inheemse biodiversiteit, ze kunnen ook ziektes en parasieten overbrengen die gevaarlijk zijn voor inheemse dieren en planten, en zelfs voor de gezondheid van de mens. Daarnaast veroorzaken ze ook economische schade: de bestrijding van deze soorten en het herstel van de beschadigde ecosystemen gaan gepaard met grote financiële inspanningen.
Net daarom lanceert de FOD Volksgezondheid, bevoegd voor de controles van exotische dier- en plantensoorten aan de grenzen, met steun van Belgische douane en de luchthavens van Antwerpen, Charleroi, Luik en Oostende, de sensibiliseringscampagne "Home Sweet Home". De campagne, die van april tot mei zichtbaar zal zijn op sociale media en geafficheerd zal worden in en rond luchthavens en reisbureaus, vraagt reizigers om bewust om te gaan met exotische souvenirs uit het buitenland.
De overheidsdienst roept tot slot iedereen op om geen (delen van) planten mee te brengen vanuit het buitenland en om geen enkel exotisch huisdier, zelfs geen kleine schildpad, vrij te laten in de natuur. Bij de aanleg van een tuin vraagt de FOD ook voorkeur te geven aan inheemse planten of exotische planten die ongevaarlijk zijn voor de natuur.