Koning Filip heeft samen met federaal gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit) en burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) deze voormiddag het Belgisch instituut voor volksgezondheid Sciensano bezocht. De vorst bedankte Sciensano voor het werk dat het verricht. Tijdens het bezoek kwam corona haast niet aan bod. Sciensano benadrukte al het andere werk dat het dagelijks doet.
Bij aankomst verwees koning Filip naar zijn bezoek aan Sciensano - op een andere locatie - helemaal in het begin van de coronacrisis op 11 maart 2020. "Ik wil u bedanken voor al het uitstekend werk dat jullie gedaan hebben sinds toen." Toen kreeg de koning samen met toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block een stand van zaken van de evolutie van de coronapandemie. Nu er bijna geen coronamaatregelen meer zijn en alle parameters (aantal besmettingen, ziekenhuisopnames, coronapatiënten op intensieve zorgen en sterfgevallen) aan het dalen zijn, was het op vraag van de koning de bedoeling om het andere werk van het gezondheidsagentschap van de overheid te belichten.
"Het is waar dat we bekend werden door de covidcrisis", weet ook de algemeen directeur van Sciensano, Christian Léonard, "maar we houden hier alles wat met gezondheid te maken heeft in de gaten: de vogelgriep, de varkenspest, heel actueel ook hepatitis, tuberculose bij Oekraïners in België, salmonella in voeding, ... Bij Sciensano bekijken we virussen, microbes, bacteriën."
Het bezoek begon met een briefing, daarna kreeg koning Filip in het laboratorium te zien hoe salmonella in voedingsbestanddelen wordt gedetecteerd.
De directeur van Sciensano maakte ook van het bezoek van de koning gebruik om erop te wijzen dat Sciensano veel geld en mensen nodig heeft voor het uitgebreide takenpakket. "We hopen dat de autoriteiten begrepen hebben dat we middelen nodig hebben voor ons werk. Wat paradoxaal is: als we alles goed in de gaten houden, dan gebeurt er niks en dan krijgt men de indruk dat de middelen voor ons nutteloos zijn, maar Sciensano blijft noodzakelijk zelfs als de gezondheidsrisico's niet zichtbaar zijn."
Minister Vandenbroucke erkent dat het werk van Sciensano belangrijk blijft en ja, ook nog steeds, met betrekking tot het coronavirus: "Ook wanneer de epidemie minder krachtig wordt, zullen we blijven opvolgen hoeveel virus er circuleert, zullen we blijven kijken of er varianten van dit virus komen. De discussie voor de komende weken is hoe we ons gaan organiseren om paraat te staan voor de toekomst, zodat we ons niet laten verrassen. Sciensano zal daar een heel belangrijke rol in spelen."
Tot slot sloot de gezondheidsminister zich aan bij de woorden van dank van het staatshoofd: "Hier is tijdens de crisis bijna dag en nacht een enorm werk gebeurd. Die inzet was cruciaal. Heel veel mensen kennen woordvoerder Steven Van Gucht, maar achter hem zitten adviesorganen, laboratoria, wetenschappers, onderzoeksteams, We willen al die mensen bedanken uit de grond van ons hart."