Een aanzienlijk deel van de medicijnen die België begin maart naar Oekraïne stuurde, zou amper drie weken na aankomst al vervallen. Onmiddellijk na de inval van de Russen in Oekraïne bood België humanitaire hulp aan. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei op 1 maart dat het om 3,4 miljoen euro aan medicijnen en medische hulpmiddelen ging.
Maar in de trucks zaten 280.000 geneesmiddelen en 140.000 spuiten die drie weken na aankomst onbruikbaar werden. Dat bericht Het Laatste Nieuws. Het gaat om 20 procent van de gedoneerde medicijnen en 10 procent van de hulpmiddelen. Nog eens tienduizenden producten zouden vervallen binnen twee tot vijf maanden.
België overtrad zo internationale richtlijnen. De WHO stelt dat geneesmiddelen voor donaties minstens één jaar houdbaar moeten zijn. In de farmasector is zes maanden het minimum. ''Dat klopt", geeft de FOD Volksgezondheid toe. ''Maar het moest snel gaan."
Vandenbroucke merkt op dat Oekraïne vooraf goedkeuring gaf voor de donatie. Maar dat deed het land ook twee weken later bij een tweede donatie. Toen haalde de overheid in extremis wél alle producten die binnen de zes maanden zouden vervallen uit de vrachtwagens. Het wijst erop dat men besefte dat er bij de eerste donatie geblunderd is, zegt Het Laatste Nieuws.
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
19 mei 2022Zal heel België sterven van 12 jaar “ oude” jodium pillen te eten als VladiMIR 1 atoombommetje zendt ?