De federale regering zal de financiering op zich nemen van de vaccinatie tegen het coronavirus door eerstelijnszorgverstrekkers. Dat zijn de federale overheid en de regio's overeengekomen. Ze hebben ook voorlopige afspraken gemaakt over de algemene verdeling van de kosten, maar een definitief akkoord blijft nog steeds uit.
Beide beleidsniveaus zijn het al een tijdje oneens over wie voor de vaccins moet betalen, meer bepaald de vaccins die werden toegediend ten tijde van de boostercampagne. Op het federale niveau kijken ze vooral richting de regio's, omdat het om preventieve zorg gaat en dus hun bevoegdheid. De regio's van hun kant argumenteren dan weer dat er toen een federale noodfase van kracht was, waarbij de federale regering de regie in handen had en zij dus het grootste deel van de rekening moet betalen.
Het thema stond woensdag opnieuw op de agenda van het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen van ons land. Zoals bekend staat binnenkort een nieuwe, grootschalige vaccinatiecampagne geprogrammeerd. Er werd voorlopig afgesproken dat federaal de aankoop van de vaccins financiert en dat de regio's instaan voor de organisatie van de campagne, waardoor de vaccins effectief worden toegediend. Denk daarbij aan de vaccinatiecentra, de vaccinatie van personeel in ziekenhuizen, woonzorgcentra, enzovoort.
Uitzondering voor zorgprofessionals
Er geldt wel een uitzondering, zo werd vernomen op het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het werk van een huisarts die vaccineert in zijn praktijk of bij mensen thuis, een apotheker die vaccineert in zijn apotheek, een (thuis)verpleegkundige die vaccineert in de eigen praktijk, praktijk van de arts of bij mensen thuis: dat wordt geregeld en gefinancierd door de federale overheid. Het is de bedoeling om de terugbetaling van deze prestaties te laten ingaan vanaf 18 juli.