2.263 ziekenhuisdiefstallen: nieuwste cijfers

De federale politie rapporteerde in haar jongste jaarverslag het aantal incidenten in "ziekenhuizen en poliklinieken": 978 in het Vlaamse Gewest, 755 in het Waalse Gewest en 530 in Brussel.

Diefstallen in patiëntenkamers of kamers van medisch personeel, blijven een reëel probleem in ziekenhuizen. De Nationale Algemene Gegevensbank (NAG) registreert de feiten op basis van processen verbaal uit gerechtelijke en bestuurlijke politieoproepen. Zo kun je een en ander berekenen op basis van verschillende statistische variabelen: het aantal geregistreerde feiten, de voorwerpen gelinkt aan het delict, het gebruikte vervoermiddel, de de plaats, enz. Een uitsplitsing tussen de verschillende soorten slachtoffers is dan weer niet mogelijk: patiënten, bezoekers, medisch personeel, het ziekenhuis zelf, enz.

Geld- en bankkaarten

Bij de vaakst gestolen zaken staan zonder twijfel geld en creditcards aan de top met 1.188 gevallen. Daarop volgen 737 ontvreemde documenten (identiteitskaarten, rijbewijs, SIS-kaarten ...), 635 gestolen voorwerpen uit leer/namaakleer (portemonnees, handtassen, rugzakken ...). Verder 533 gsm’s (en accessoires) en 195 computers (met evt. randapparatuur): notebooks, laptops.

Ter verduidelijking: dit gaat uiteraard alleen om de cijfers na aangifte bij de politie, het reële aantal gevallen ligt ongetwijfeld hoger.

Concrete acties

De ziekenhuizen kunnen privébewakers of een interne bewakingsdienst inschakelen. Daarnaast, aldus minister van Volksgezondheid Maggie De Block in een parlementair antwoord, is het aan ziekenhuizen zelf om een preventiebeleid uit te stippelen tegen ziekenhuisdiefstallen. “Ook worden er initiatieven genomen door mijn administratie: feiten registreren (van essentieel belang voor een inventarisatie van het probleem), personeel interviewen over de (on)veiligheid in en rond het ziekenhuis om de veiligheid te analyseren, een veiligheidsplan opstellen en dat evaluaeren en aanpassen, focussen op voorschriften en stempels van artsen en op geneesmiddelen...” Doeltreffende maatregelen, maar die mogen niet doen vergeten dat elk op zijn niveau (arts, patiënt, bezoeker ...) zijn rol moet spelen in de bestrijding van ziekenhuisdiefstallen.

Top 5 meest gestolen voorwerpen in een ziekenhuis - polykliniek

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.