Het UZ Brussel is gestart met een proefproject waarbij anesthesisten tijdens een operatie artificiële intelligentie gebruiken om een te lage bloeddruk te voorspellen een kwartier voor een bloeddrukval zich voordoet, zo laat het ziekenhuis weten in een persmededeling. Zo ontsnapt de patiënt aan mogelijk permanente schade van vitale organen, zoals bijvoorbeeld de nieren.
“Tijdens een operatie is het belangrijk om de bloeddruk zo constant mogelijk te houden, zowel tijdens als na de ingreep. Dit is vooral van belang voor risicopatiënten zoals oudere personen die een zware ingreep ondergaan en hart- en vaatpatiënten”, zo zegt dr. Domien Vanhonacker, anesthesist. “Een te lage bloedruk tijdens een ingreep kan namelijk ook na een operatie verwikkelingen veroorzaken met mogelijk nefaste gevolgen voor vitale organen.” Daarom is het belangrijk dat tijdens een operatie de bloeddruk zo constant mogelijk blijft, zowel voor het verloop van de operatie als voor het herstel na de ingreep.
Een ‘supercomputer’ analyseert via artificiële intelligentie de vochtstatus, hartfunctie en elasticiteit van de bloedvaten. De software is verbonden via een kleine katheter in een bloedvat. “Zo kunnen we de kans op een bloeddrukval tot een kwartier voor die zou optreden voorspellen en proactief ingrijpen. We kunnen bijvoorbeeld de vochtbalans bijsturen, medicatie toedienen om de pompfunctie van het hart beter te regelen of om de bloedvaten beter te doen samentrekken”, aldus dr. Vanhonacker.
De conclusies van het proefproject zullen bepalen of de technologie op termijn alleen bij hoog risicopatiënten of ruimer gebruikt zal worden.