Een literatuuroverzicht gepubliceerd in Nature Medicine belicht de gevaren op het vlak van gezondheid van een gepolariseerde samenleving... De studie benadrukt hoe politieke verdeeldheid de goedkeuring van wetgeving en beleid op het vlak van gezondheid in de weg staat, noodzakelijke individuele acties zoals vaccinatie ontmoedigt en desinformatie in de hand werkt. En dat heeft dan weer een negatief effect op het vertrouwen in gezondheidszorgprofessionals.
Al staat Europa niet meteen op het lijstje van meest exotische bestemmingen, toch wijst dr. Charlotte Martin (UMC Sint-Pieter, Brussel) op een paar nuttige weetjes in verband met vaccinatie.
Dr. Charlotte Van de Werve van de Travel Clinic (Sint-Pietersziekenhuis, Ottignies) gaat in op vaccinatie wereldwijd en ze ontkracht hierbij een aantal mythes…
Volgens een waarschuwing van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -beheersing (ECDC) daalt het aantal griepvaccinaties bij risicopersonen in Europa en is het aantal beschikbare vaccindoses in meer dan de helft van de landen afgenomen. Ook in België is dit het geval. Uit tests in een aantal Europese landen bleek dat vaccinatie door de apotheker de vaccinale dekking verhoogt.
Een website met informatie over vaccins en interactieve elementen van sociale media tijdens de zwangerschap verhoogt de vaccinatiegraad bij baby’s.
In juli formuleerde de Hoge Gezondheidsraad van België nieuwe aanbevelingen over vaccinaties tegen infecties veroorzaakt door het humane papillomavirus (HPV). De gehele tekst is terug te vinden op de website www.hgr-css.be. Enkele citaten.
Volgens een Amerikaanse studie kan vaccineren tegen griep naar schatting meer dan helft van de ziekenhuisopnamen wegens pneumonie door het griepvirus voorkomen.
Het is nu bewezen dat het griepvaccin gedurende het hele seizoen beschermt tegen een griepinfectie. Een Amerikaanse studie snoert de critici van griepvaccinatie bij bejaarden de mond. En er is een nieuwe methode ontwikkeld die antistoffen opwekt tegen een zeer brede waaier van subtypes. Hopelijk kan die ooit in de plaats komen van de jaarlijks terugkerende griepvaccinatie.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ) onderzochten de vaccinatiegraad tegen seizoensgriep bij hun bijna 97.000 leden met diabetes. De vaccinatiegraad bedraagt 41%. "Dat is meer dan het gemiddelde, maar er is nog heel wat werk aan de winkel", stelt het ziekenfonds, net nu het vaccinatieseizoen in volle gang is. De MLOZ zijn voorstander van een grotere sensibilisatie van de risicogroepen en van een gecentraliseerde registratie van de vaccinatiegegevens. Opmerkelijk: het aantal gevaccineerde diabetici stijgt tot 53% bij diegenen die in een zorgtraject zijn opgenomen.
Farma-Sfeer Nr. 302
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...