Rode Kruis-Vlaanderen ontwikkelt neusspray met plasma tegen verspreiding van virussen

Rode Kruis-Vlaanderen heeft een neusspray ontwikkeld op basis van plasma die gebruikt kan worden om virusbesmetting via de lucht tegen te gaan. Proefdieren kregen tijdens de studie convalescent plasma toegediend, plasma van een donor die recent covid-19 had doorgemaakt. De antistoffen in het plasma geven de neusdruppels een beschermend effect. De tests worden binnenkort ook op mensen uitgevoerd.

Het onderzoek van Rode Kruis-Vlaanderen werd opgestart tijdens de coronapandemie. In het onderzoek werden tests gedaan waarbij het plasma van mensen die net een coronabesmetting hadden doorstaan, werd gebruikt in neusdruppels om nieuwe besmettingen tegen te gaan. De studie bleek heel effectief bij hamsters, de onderzoekers zetten nu de nodige stappen om tests op mensen te kunnen starten in de vorm van een neusspray.

"Wanneer iemand een infectie doormaakt, ontwikkelt deze persoon antistoffen. En die antistoffen bevinden zich in de vloeibare component van ons bloed: het plasma", zegt Hendrik Feys, hoofdonderzoeker Transfusion Research Centre van Rode Kruis-Vlaanderen. "Convalescent plasma is het bloedplasma van een donor die recent een infectie van een welbepaald virus heeft gehad. In dit onderzoek ging het specifiek over COVID-19 convalescent plasma, waarbij nu blijkt dat het een heel goede bescherming biedt tegen een infectie met het virus, wanneer je het plasma toedient bij een onbesmet individu."

Onderzoek naar het beschermende effect van convalescent plasma is niet nieuw. Wetenschappers proberen het al decennia lang te gebruiken bij patiënten die al ziek waren. "Wij maakten ons de bedenking: zou het niet beter werken als je dit plasma preventief toedient, op de plaats waar het virus ons lichaam probeert binnen te dringen?", zegt Feys. "Dat blijkt nu een goede strategie te zijn, want de resultaten van onze tests met de neusdruppels bij hamsters zijn enorm veelbelovend." 

Rode Kruis-Vlaanderen zet alvast de nodige stappen om binnenkort ook op mensen te kunnen testen, met een neusspray op basis van het convalescente plasma. Als dat onderzoek dezelfde goede resultaten kan voortbrengen, is deze nieuwe techniek volgens de onderzoekers een heel sterk wapen tegen de volgende pandemie.

Het onderzoek van Rode Kruis-Vlaanderen werd uitgevoerd in samenwerking met het Rega Instituut van de KULeuven en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.