Twee op de drie Belgen verkiezen nog steeds het persoonlijk contact met hun huisarts in plaats van advies via webcam. Slechts 37 procent van de Belgen staat open voor een medische behandeling via de webcam. Hiermee hinkt ons land achterop op Europees niveau. Dat blijkt uit een internationale gezondheidsstudie uitgevoerd in negen Europese landen.
De studie kwam er in opdracht van STADA, het moederbedrijf achter EG, de Belgische marktleider in betaalbare geneesmiddelen. Bij 18.000 mensen peilden de onderzoekers naar hun visie op de toekomst van de geneeskunde.
In onder meer Frankrijk, Duitsland, Italië of Spanje heeft meer dan de helft (55%) van de patiënten er geen probleem mee om medisch advies van hun huisarts te krijgen via de computer. "Belgen verkiezen nog altijd de wachtzaal van hun huisarts wanneer ze ziek zijn", zegt Jef Hus van EG België. "Doktersadvies via de webcam van thuis uit en huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn amper aan de Belgische patiënt besteed. Voor de Belg is de persoonlijke relatie met zijn arts nog heel waardevol. De arts blijft een belangrijke vertrouwenspersoon."
Volgens de studie is het voorts pover gesteld met de kennis van de Belg over kanker en tumoren. Zo weet één op de vier Belgen dat tumoren zowel kwaadaardig als goedaardig kunnen zijn. Hiermee scoort België het slechtst van alle bevraagde landen. "En dat ondanks heel wat inspanningen van de Stichting tegen Kanker om de ziekte bespreekbaar te maken. Ik vind dat het feit dat slechts één op de vier bevraagde Belgen juist kan beschrijven wat een tumor is, aantoont dat er nog werk aan de winkel is wat betreft de correcte medische kennis bij de Belg", aldus Hus.