Geneesmiddelen gemaakt met 3D-printer aan de ULB

Doet de 3D-printer zijn intrede in de farmaceutische sector? De nieuwe technologie maakt het mogelijk om geneesmiddelen te maken in kleine hoeveelheden en met een specifieke dosis.

Doet de 3D-printer zijn intrede in de farmaceutische sector? Professor Jonathan Goole van het Laboratoire de Pharmacie galénique et Biopharmacie de la Faculté de Pharmacie van de ULB ontwikkelde een procedé -dat inmiddels gebrevetteerd werd- om geneesmiddelen te maken met behulp van de nieuwe technologie.

De nieuwe ontwikkeling opent de deuren voor een gepersonaliseerde behandeling van patiënten en voor een daling van de risico’s die gecorreleerd zijn met aanpassingen van dosissen van geneesmiddelen. Met het nieuwe procedé kan men ook de eigenschappen van een geneesmiddel veranderen; men kan een excipiëns kiezen om het actief bestanddeel te omhullen voor een snellere of tragere absorptie om maar één voorbeeld te geven.

In 2015 gaf de Amerikaanse FDA overigens al toestemming voor de productie van een pil die gemaakt werd met een 3D-printer. Het nieuwe geneesmiddel, Spritam, werd ontwikkeld door Aprecia Pharmaceuticals voor de behandeling van epilepsie.

Hij licht de techniek toe in een (Franstalige) video:

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.