Het griepvirus opsporen is nog steeds voorbehouden aan gespecialiseerde labs, maar het is wellicht nog slechts een kwestie van maanden voordat onze smartphone de klus kan klaren......
Het idee is Japans en ontstond in de brains van onderzoekers uit Tokio. Ze ontwikkelden een test met goedkope componenten en een smartphone. Het geminiaturiseerde systeem zou een interessant instrument kunnen blijken om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Het is echter ook inzetbaar om andere biologische markers te detecteren.
Het voordeel van het Japanse systeem is dat het compact, krachtig en goedkoop is. De camera is ongeveer zo groot als een baksteen met een sleuf erbovenop waarin je een smartphone plaatst, zodat de camera door een kleine lens binnenin het apparaat kijkt. Dankzij een aangepaste app voor smartphones toont het scherm iets wat op het eerste gezicht lijkt op een sterrenhemel, maar de sterren zijn eigenlijk sporen van virussen.
De virussen worden op hun plaats gehouden op een transparant oppervlak in kleine gaatjes die verlicht worden door LED's. Invallend licht manifesteert zich als een lichtpixel in een verder donkere ruimte. Het oppervlak en de vloeistof eromheen zijn zo ontworpen dat dat licht - het licht dat direct op het oppervlak valt - alleen vrijkomt als de donkere holte een viruspunt bevat. Elke holte is samengesteld uit 48 femtoliter (vier miljardste van een liter).
De resultaten van een studie tonen aan dat dit systeem even efficiënt is als de fluorescentiemicroscoop, maar 100 keer gevoeliger dan een sneltestkit voor het griepvirus en andere biomarkers.
In dit stadium moeten deze resultaten worden bevestigd door andere onafhankelijke analyses. Toch lijkt alles erop te wijzen dat het apparaat betrouwbaar is.
Lees ook :