Een recente epidemiologische studie die werd uitgevoerd in Zweden verdiepte zich in chronische stress als eventuele risicofactor voor de ziekte van Parkinson...
Dementie blijkt een bijzonder populaire ‘markt’ te zijn voor startups in de gezondheidszorg. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het om een potentieel van meer dan 50 miljoen mensen wereldwijd.
Een interventiestudie heeft het effect van een medische voedingsdrank onderzocht bij patiënten met de eerste signalen van de ziekte van Alzheimer.
Het verband tussen vermijdbare vasculaire risicofactoren op middelbare leeftijd en het latere risico op dementie.
Speelt het geslacht een rol in het verband tussen het risico op lichte cognitieve achteruitgang en op de ziekte van Alzheimer enerzijds en de aanwezigheid van het epsilon 4‑allel van apolipoproteïne E anderzijds?
Vikineswary Sabaratnam van de Malaya-universiteit in Kuala Lumpur (Maleisië) heeft in The Journal of Medicinal Food een studie gepubliceerd die aantoont dat het eten van bepaalde paddenstoelen de productie van NGF (nerve growth factor) verhoogt. Regelmatig paddenstoelen eten kan het optreden van leeftijdsgebonden neurodegeneratieve afwijkingen, zoals de ziekte van Alzheimer, tegengaan of afremmen.
Volgens een Chinees-Canadese studie zou er een verband bestaan tussen de ziekte van Alzheimer en een vitamine A-tekort, zelfs als dat miniem is. De studie werd uitgevoerd bij muizen en vervolgens gereproduceerd bij mensen. De onderzoekers bespreken hun conclusies in het tijdschrift Acta Neuropathologica en raden vitamine A-suppletie aan in geval van een tekort, en ook bij ouderen, als aanvullende maatregel om de ziekte van Alzheimer te voorkomen of te behandelen.
Een onderzoeksteam van het Vlaams Instituut voor Biotechonologie (VIB) onder leiding van de bekende neurowetenschapper Bart De Strooper (KU Leuven/ UK Dementia Research Institute) heeft een belangrijke stap gezet in de verbetering van alzheimeronderzoek. Dat meldt de VIB vrijdag. De wetenschappers zijn erin geslaagd menselijke hersencellen te transplanteren naar muizenhersenen, waardoor ze het verloop van de ziekte bij mensen veel beter kunnen bestuderen.
De huidige geneesmiddelen voor alzheimerpatiënten ondersteunen het geheugen voor korte tijd, maar stoppen het afsterven van de hersencellen niet. Recente inzichten tonen aan dat de ziekte van Alzheimer biochemische veranderingen in de hersenen veroorzaakt, reeds vele jaren voordat er dementie optreedt. Het is dus belangrijk om medicatie te ontwikkelen die in dat vroegtijdig stadium genomen kunnen worden.
In een rapport met de titel 'Dementia: a public health priority', roepen de WGO en Alzheimer’s Disease International (ADI) de autoriteiten overal ter wereld op om programma's voor de strijd tegen dementie te lanceren. Deze programma's moeten zorgen voor een snellere diagnose, de sensibilisering van het publiek en de versterking van de zorgverlening aan demente patiënten en hun familie.
Zich elke dag te goed doen aan chocolade, een product rijk aan flavanol, vertaalt zich in een lichte daling van de bloeddruk. Dat is de conclusie van een review van twintig studies die op 14 augustus gepubliceerd werd in de Cochrane Database of Systemic Reviews. Een andere studie geeft dan weer aan dat het ook een positief effect heeft op de cognitieve werking. Alleen maar goede argumenten dus om pure chocolade te eten!
Farma-Sfeer Nr. 302
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...