In een hybrid closed loop-systeem stuurt een glucosesensor een insulinepomp aan zodat personen met diabetes type 1 automatisch de juiste hoeveelheid insuline krijgen. Is deze veelbelovende therapievorm ook adequaat en veilig tijdens zwangerschap?
Er rijzen altijd wat twijfels rond het belang van nationale meerjarenplannen. Degelijk uitgevoerde wetenschappelijke studies door experten zonder belangenconflicten zijn dus zeker geen slecht idee. Dat dacht ook de NHS voor zijn plan in de strijd tegen diabetes.
In een review van meta-analyses werd nagegaan in hoeverre minder suikerinname daadwerkelijk een invloed heeft op onze gezondheid. Hier moeten we wijzen op enkele potentiële biassen in de studies over suikerconsumptie en de effecten daarvan op de gezondheid.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ) onderzochten de vaccinatiegraad tegen seizoensgriep bij hun bijna 97.000 leden met diabetes. De vaccinatiegraad bedraagt 41%. "Dat is meer dan het gemiddelde, maar er is nog heel wat werk aan de winkel", stelt het ziekenfonds, net nu het vaccinatieseizoen in volle gang is. De MLOZ zijn voorstander van een grotere sensibilisatie van de risicogroepen en van een gecentraliseerde registratie van de vaccinatiegegevens. Opmerkelijk: het aantal gevaccineerde diabetici stijgt tot 53% bij diegenen die in een zorgtraject zijn opgenomen.
Tijdens een zeer gewaardeerde uiteenzetting besprak prof. Ides Colin enkele evoluties in de moderne diabetologie, van de presentatie van de resultaten van UKPDS tot de komst van de nieuwe therapeutische klassen gericht op de nieuwe actoren in de fysiopathogenie van diabetes.
De Laboratoires Servier kondigen aan dat Uni Diamicron 60mg binnenkort de enige beschikbare dosis zal zijn, aangezien de commercialisatie van Uni Diamicron 30mg definitief stopgezet wordt op 1 oktober 2012. Uni Diamicron 30mg kan vervangen worden door Uni Diamicron 60mg, dat beschikbaar blijft in verpakkingen van 30 en 90 deelbare tabletten.
Kunnen we diabetes voorkomen door de samenstelling van de darmflora te veranderen? In Gut verscheen onlangs een studie die werd uitgevoerd in Toulouse (Unité Inserm 1048 Toulouse) en elementen aanreikt om deze vraag positief te beantwoorden, al blijven de auteurs wel voorzichtig. Ze voerden hun onderzoek uit bij de muis, waarvan de darmflora slechts voor 2% overeenstemt met die van de mens. Toch zijn hun resultaten het waard om even bij stil te staan.
Farma-Sfeer Nr. 302
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...