Traditional Chinese Medicine: the good, the bad and the ugly (Lieve Van Ermen)

De corona-pandemie komt uit China, maar vreemd genoeg grijpt men naar TCM (Traditional Chinese Medicine) terug om diezelfde pandemie te bestrijden! Dat verdient enkele bespiegelingen.

TCM zou naar schatting 300.000 beoefenaars (practitioners) wereldwijd tellen. Vooral in het Verre Oosten. Met wel tientallen miljoenen gebruikers in China, Vietnam, Korea , India tot zelf in Japan. Ook bij ons zijn er fervente aanhangers.

Ook artsen

Ik herinner me een reis naar India in 1989 waar de echtgenoten van twee vermaarde internisten uit het Brugse zich spoeden naar zo’n duister volkswinkeltje en zweerden bij die Oosterse traditionele farmaca. De artsen stonden er gelaten bij, ik fulmineerde ...

Physiotherapeutica of plantenpreparaten hebben bij de bevolking door hun vermeende plantachtige en “natuurlijke oorsprong” een grote voorliefde. Wat men al eens vergeet is dat zij door endotoxines gecontamineerd kunnen worden... en geproduceerd worden in obscure onhygiënische achterkamertjes.

De extractie van stoffen uit planten en hun toediening dient daarom met de grootste zorg en wetenschappelijke kennis te gebeuren. De toxines die voor verschillende therapieën kunnen worden gebruikt, zijn in andere omstandigheden zeer gevaarlijk. Denken we aan vergiftigingen met de Amanita phalloides paddestoel of met Ricinus of Digitalis (vingerhoedskruid).

Chinese-kruidenzaak

Sommigen van deze toxines worden nu met succes toegepast als therapeutisch en tonen het belang aan van deze natuurlijke stoffen voor het welzijn van de mens.

Een voorbeeld waar phytopharmaca met minder zorg werden toegediend, was dan weer te vinden in België in een vermageringskliniek. Vanaf mei 1990 werd in deze kliniek in Brussel een groep vrouwen het klassieke verslankingsregime dat sinds 15 jaar zonder problemen was gebruikt, vervangen door één met “Chinese kruiden” (Chinese skimming herbs) en dit tot mei 1992.

Het eerste geval van nefropathie ( nierfibrose) werd geindentificeerd in maart 1991 met nierdialyse als gevolg. Tientallen gevallen werden geregistreerd en een aantal vrouwen kreeg zelfs een niertransplantatie.

De voorgeschreven Chinese kruiden waren Stephania tetrandra en Magnolia officinalis.

Chemische analyse bracht echter aan het licht dat de capsules wel Magnoliol bevatten, kenmerkend voor de Magnolia, maar het tetradrine, typerend voor Stephania was niet aanwezig. Echter werden hoeveelheden Aristolochzuur aangetoond, die die Aristolochia species karakteriseren. Dit is, dat kon u reeds raden, erg toxisch...

De verwarring tussen Stephania (Fang-ji in het Chinees ) en Aristolochia (Fang-chi ) door de complexiteit van de Chinese taal en de nomenclatuur, heeft gezorgd voor een giftige lapsus en heeft de Belgische verzekeringen opgezadeld met een schadeclaim van om en bij het miljard BF *die verhaald worden op de assurandii in de medische sector!

Het is onmogelijk te voorspellen welke farmaceutische interessante stoffen er zijn in niet onderzochte planten species. Het uitsterven van soorten kan dus leiden tot verlies van therapeutische belangrijke verbindingen. In andere gevallen is de ethnobotanische kennis van sommige planten verloren gegaan, terwijl de species overleven. Denken we maar aan te teloorgang van de Azteekse ethnobotanica van Mesoamerica door de inval van de Spanjaarden .

The Good

TCM houdt een collectie in van The Good , the Bad and The Ugly. 

Enkele voorbeelden om “the Good “ te illustreren: Gingko biloba, een phylogenetisch zeer oude soort, gered van uitsterven door de mens , bevat gingkoliden die veelbelovend zijn voor de behandeling van cerebrale ischemie en hersenoedeem.

Camptothecin, ook een secundaire metaboliet, (evenals het fameuze Taxol uit de taxushaag!) gevonden in de schors van Camptotheca acuminata (China) heeft unieke eigenschappen: het inhibeert een enzyme, het topoisomerase 1 dat een rol speelt in DNA replicatie. Het is actief tegen colorectale kanker, een vorm die door weinig chemotherapeutica kan worden behandeld.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele farmaceutische firma’s hun scouts sturen naar de Amazone en de laatste regenwouden en dat landen zoals Brazilië een centrum voor studie van de fauna en flora hebben opgericht in het Amazonewoud...

Vele van onze belangrijke geneesmiddelen en cytotoxica  komen uit de natuur. Ze worden gebiosynthetiseerd in vele gevallen met hoog rendement!

The bad

The “bad” wordt zeker gevonden in “het melken“ van de Aziatische zwarte beren in berenboerderijen… om via een kanaaltje naar hun choledocus en galblaas tauro-ursodeoxycholic acid te extraheren (een gelig vocht) voor de behandeling van galstenen. In het Westen wordt dit industrieel aangemaakt, maar daartegenover staat een ondraaglijk dierenleed.

The ugly

The “ugly“ is het doden van tijgers, zeker in het Chinese jaar van de Tijger, om met diens botten een fel begeerd afrodisiacum aan te maken: totaal onwerkzaam (Viagra daarentegen  is wel doeltreffend) om nog maar te zwijgen over de neushoorns. National Geographic verwijst er in meerdere documentaires naar. In een artikel van januari 2019 wordt de industriële waarde geschat op 60 biljoen $

Maar bevreemdend erg is dat, hic et nunc, om corona te lijf te gaan wordt gegrepen naar TCM! Zo ging op 3 februari van dit jaar de bewering de wereld in van Chinese wetenschappers dat een vloeistof gemaakt met kamperfoelie en bloeiende planten zou kunnen helpen het dodelijke coronavirus te bestrijden. Het leidde tot de waanzinnige aankoop van het traditionele medicijn, maar er kwamen snel twijfels.

Terwijl het dodental van de SARS-achtige ziekteverwekker die het land overspoelt, blijft stijgen, hebben shoppers apotheken overspoeld op zoek naar 'Shuanghuanglian'.

Er doet ook een complottheorie de ronde op de sociale media over China als primus movens in de Coronacrisis om de wereld te beheersen.

Wat er ook van zij: hoeveel hebben hun traditionele eetgewoonten hic et nunc de Wereldgezondheid en de wereldeconomie gekost?

Fabelachtig!

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.