Resistentie bepaalde schimmel tegen één medicijn verhoogt werkzaamheid ander medicijn

De resistentie van de schimmel Candida auris tegen één medicijn zorgt voor een verhoogde werkzaamheid tegen een ander medicijn. Dat hebben wetenschappers van KU Leuven ontdekt. Hun bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Microbiology.

Per ademhaling ademen mensen een tot tien schimmelsporen in. Op een dag kunnen zo tot tien miljard sporen in de longen gezogen worden. De meeste schimmels zijn ongevaarlijk en zelfs essentieel voor een gezond lichaam, maar er is een schimmel die wel gevaarlijk kan zijn voor onze gezondheid. 

De schimmel 'Candida auris' is een nieuwe soort die voor het eerst werd beschreven in 2009, en die door de Wereldgezondheidsorganisatie het label 'topurgent' kreeg. De schimmel heeft een sterftecijfer van 30 tot 70 procent, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het grootste probleem bij infecties met Candida auris is dat de schimmel snel resistent wordt aan het kleine arsenaal van antischimmelgeneesmiddelen. 

Biologen van KU Leuven hebben daarom de manier waarop C. auris resistentie ontwikkelt onderzocht. Het team behandelde de schimmel in het lab met verschillende antischimmelgeneesmiddelen en ging met DNA-analyse na welke genetische aanpassingen de schimmel gebruikte om resistentie te verkrijgen. 

Slim behandelen

"We ontdekten verrassend genoeg dat mutaties die resistentie veroorzaken tegen één middel, net de gevoeligheid voor een ander middel kunnen verhogen", legt professor microbiologie Patrick Van Dijck uit. "Het is dus belangrijk om patiënten op een slimme manier te behandelen. Door het kleine gamma aan antischimmelgeneesmiddelen, kan het optreden van resistentie ernstige gevolgen hebben voor patiënten met een C. auris-besmetting." 

De onderzoekers ontwierpen geen nieuwe geneesmiddelen, maar gebruikten bestaande antischimmelmedicijnen. Artsen kunnen daarom quasi meteen aan de slag met de bevindingen.

"Maar we mogen niet alle infecties over één kam scheren", nuanceert postdoctoraal onderzoeker Hans Carolus (KU Leuven). "Eén algemene antischimmelbehandeling is niet mogelijk. C. auris kan op verschillende manieren resistentie verwerven. Afhankelijk van de mutatie zal het ene middel betere resultaten geven dan het andere. Omdat resultaten van gevoeligheidstesten enkele dagen duren, behandelen artsen op dit moment dus vaak blind. Snelle gevoeligheidstesten op basis van mutaties zijn daarom een interessante piste voor de toekomst, zodat artsen kort op de bal kunnen spelen en net dat a ntischimmelmedicijn toedienen wat de resistentie het best tegengaat."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.