De mensenrechten van ouderen worden systematisch geschonden: dat vinden steeds meer organisaties die hun belangen verdedigen. Ze vragen aan België om mee een apart VN-verdrag te steunen, schrijft De Standaard. Oudere mensen voelen zich op veel plaatsen uitgesloten, onbeschermd en gediscrimineerd door hun leeftijd. Dat heeft een impact op hun welzijn, hun gezondheid en hun bestaan tout court. En dat raakt aan de hele samenleving.
"Het probleem wordt steeds urgenter, omdat er steeds meer ouderen zijn", zegt het Vlaams Mensenrechteninstituut in een advies aan de Vlaamse regering. Daarin vraagt het dat België als EU-voorzitter mee zou ijveren voor een VN-verdrag voor de mensenrechten van ouderen.
Tientallen middenveldorganisaties richten zich vandaag in een open brief tot de federale overheid met dezelfde vraag. Volgens die organisaties is de wetgeving rond mensenrechten onvoldoende aangepast aan de realiteit van ouderen.
Volgens Nathalie Van Leuven, ondervoorzitter van de raad van bestuur van het Vlaams Mensenrechteninstituut, kan een internationaal rechtsinstrument, zoals een VN-verdrag, een stimulans zijn. "Een dergelijk verdrag heeft aan mensen met een handicap veel meer zeggenschap en visibiliteit gegeven. Op die manier kan er échte participatie voor ouderen komen."
Tegen 2030 zijn ongeveer anderhalf miljoen Vlamingen ouder dan 67 jaar - dat zijn er 268.000 meer dan in 2020. Meer dan een op de vijf Vlamingen zal dan ouder zijn dan 67. In Vlaanderen is er wel een ouderenbeleid, maar dat heeft zijn beperkingen. Zo loopt het maar tot 2025. De vraag naar ook andere maatregelen, zoals een speciale commissaris voor ouderenrechten, neemt toe.